FOCACCIA ALLA GENOVESE
Liguria
to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o
najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i
owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w
tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie
dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria.
Focaccia to
nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może być
nieskończenie wiele – ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia.
Pamiętajmy jednak, że najważniejszym składnikiem jest (najlepiej)
tutejsza oliwa z oliwek.
Najczęściej
jednak spotykamy focaccię z rozmarynem lub szałwią, często tylko
z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić
na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na
przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz
oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube
kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą
to klasyczna focaccia
alla genovese.
I te
dzis bedę robiła. W szkle TERMISIL,
dla odmiany …
Będziemy
potrzebowali
1
kg mąki
300g
pokruszonych drożdży
3
szklanki ciepłej wody
50
ml oliwy z oliwek
1
duża łyżka grubozianistej soli morskiej
2
łyżeczki cukru
+
dodatkowo oliwa do pieczenia ok 100 ml
+
garść grubej soli morskiej
Wodę
mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i
część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i
wyrabiamy przez 5-10 minut ciasto.
Naczynie
TERMISIL
polewamy oliwą, którą rozprowadzamy najlepiej
dlonmi. Możemy też lekko naoliwić ciasto.Rozciągamy
ciasto w naszej formie szklanej.
Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.Po 30 minutach posypujemy
ciasto grubą solą i rozstawionymi palcami rozprowadzamy na całej
blasze, żeby w cieście pojawiły się dołeczki. Odstawiamy na
kolejne 15 minut.
Następnie
robimy więcej dołków i polewamy oliwą tak, żeby pozostała ona w
dołeczkach. Odstawiamy jeszcze na około 15- 20 minut. Wierzch
posypujemy rozmarynem (możemy go delikatnie wcisnąć w ciasto) lug
gotowa mieszanka “per arrosto”... Wstawiamy do piekarnika mocno
nagrzanego, pieczemy na zloty kolor. Smacznego !
zakochałam się od pierwszego kęsa :)
OdpowiedzUsuń