MAKOWY MAZUREK WIELKANOCNY
1
i 1/4 szklanki mąki pszennej,
kostka
margaryny,
2
jajka,
1
szklanka cukru pudru,
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia,
1
puszka gotowej masy makowej,
garść
rodzynek,
łyżka
kakao
czekolada
roztopiona w kąpieli wodnej
migdaly,
ozdoby
Mąkę
pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, 3/4
szklanki cukru pudru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto.
Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do
lodówki.
3/4
ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i
przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki
cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż
masę makową wymieszaną z rodzynkami.
Ciasto
włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z
piekarnika - poczekaj aż ostygnie. Możesz zastosować lekką modyfikację. Podzielić ciasto na pół. Na dół ciasto, nastepnie masa makowa i znów ciasto. Pomijamy wtedy pianę, nie każdy ją lubi.
Gdy mazurek makowy przestygnie, pokryj go gorącą
czekoladą i udekoruj według uznania!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!