WIELKANOCNA BABA
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 30 dkg cukru
- 10 dkg całych orzechów laskowych
- 100 ml mleka
- 20 dkg masła
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml kawy
- 2 kopiaste łyżeczki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- tłuszcz do smarowania formy
- 1 torebka polewy czekoladowej
Sposób
przygotowania:
- Do garnka wsypać 5 dkg cukru i stopić go na jasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
- Masło utrzeć z 25 dkg cukru. Do masy maślanej dodać trzy żółtka i trzy całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę w płynie. Również dokładnie wymieszać.
- Pozostałe trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połowę piany połączyć z ciastem karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać.
- Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza warstwa to ciasto jasne).
- Babkę piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po lekkim przestudzeniu, babkę wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce kuchennej. A następnie oblać polewą czekoladową i ewentualnie dodatkowo przystroić.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!