Chleb razowy
Jako
, że nigdy chleba nie piekłam,postanowiłam to zrobić. A żeby
było wszystko krok po kroku, dokładnie i bez wysiłku...to
zagoniłam CC Major do współpracy. Chlebuś wyszedł wspaniale i
powiem szczerze, że każdy go może zrobić sam w domu. To jest mój
pierwszy ale nie ostatni chlebuś!
Składniki
na 1 bochenek
-375
g razowej mąki chlebowej lub mąki BASIA z pełnego przemiału
-75
g białej mąki chlebowej
-2
łyżeczki soli
-2
łyżeczki suszonych drożdży
-300
ml letniej wody
Mąkę
białą i razową z solą i drożdżami wymieszaj i stopniowo dodawaj
wodę. Jeśli masz CC Major to wysarczy włożyć składniki do misy
,zamocować hak do ciasta,nastwaić prędkość mieszania na I i
wyrabiać 4 minuty. Jeśli nie to w misie ugniataj ciasto rękoma
tradycyjnie.
Następnie
odstaw w misie na półtorej godziny w ciepłe miejsce aż ciasto
podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto należy ponownie
wyrobić przez około minutę. Wyłożyć na blat, uformować kulę,
lub włożyć do formki keksowej.
I
przykryte zostawić na 30 minut jeszcze aż sobie podrośnie.
Międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Chleb po
wierzchu nasmaruj oliwą i posyp otrębami lub płatkami owsianymi.
Czas pieczenia to około pół godziny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!