Ciasto truskawkowe na oleju rzepakowym i maślance
Oto
ono, ciasto truskawkowe, maślankowe,rzepakowe...
Składniki
na blaszkę o wymiarach 25 x 25. Ja użyłam szklanego naczynia
Termisil o pojemności 2.4 l.
350
g mąki
½
szklanki cukru *
1
lub 2 opakowania cukru waniliowego
2
duże jajka
1
szklanka maślanki naturalnej
2
pełne łyżeczki proszku do pieczenia
½
szklanki oleju .Ja dodałam olej rzepakowy, bo mam kłopoty z
pamięcia i koncentracją. Olej rzepakowy bogaty jest w wielonasycone
kwasy tłuszczowe omega 3 , a co za tym idzie ,wspomaga pracę mózgu.
I dlatego zdecydowałam się na ten szybki i prosty przepis.
Truskawki
Kruszonka
/ składniki
150
g mąki
100
g miałkiego cukru
80
g zimnego masła
*używam
szklanki o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki.
Pokroić
truskawki na ćwiartki.
Mąkę
(nie przesianą) wsypać do miski, dodać cukier,cukier waniliowy,
jajka, proszek do pieczenia i maślankę. Zmiksować do dobrego
połączenia składników . Dolać olej i jeszcze raz krótko
zmiksować, aby olej połączył się z ciastem.Ciasto ma być
gładkie, lśniące i gęste.
Ciasto
przelać na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną mąką, lub do
szklanego naczynia, tak jak ja to zrobilam .
Na
górę wyłożyć owoce i posypać grubo kruszonką .
Nadmiar
kruszonki można mrozić.
Ja
nie zamrożę kruszkonki, bo widzę ,że ciasto pięknie wyszło, a że mam
truskawki zrobię jeszcze jedno...i zamrożę ciasto.Będzie jak znalazł
na niespodziewane wizyty.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 185 -190 stopni (góra – dół) i piec
45 -50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyciągnąć
z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Twoje przepisy są bardzo znajome
OdpowiedzUsuń