Proste ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym





Składniki:

3 szklanki* przesianej mąki tortowej
1 i ¼ szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
3 duże jajka
2/3 szklanki oleju rzepakowego. Dlaczego oleju rzepakowego? Bo olej ten jest naturalnym zródlem kwasów omega 3, i dlatego warto wrócić do tradycji stosowania go. Jest ważny dla osób , którzy nie tolerują tłuszczu zwierzęcego z różnych powodów, dla osób dbających o sylwetkę. Polecany osobom z chorobami serca, i układu krążenia. Stąd mój pomysł na ciasto które mogą zjeść wszyscy!
1 szklanka naturalnego jogurtu ...lejącego, nie gęstego..gdyż ciasto nie może być za cieżkie
½ szklanki mleka
1½ – 2 szklanki truskawek lub innych owoców - można użyć mrożonych owoców, ale wcześniej ich nie odmrażać.

Kruszonka:
150 g mąki (albo 100 g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
100 g cukru
80 g masła
1 czubata łyżka cukru waniliowego

*szklanka o pojemności 250 ml



Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką lu jak kto woli użyć papieru do pieczenia .

Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.Ja zrobiłam kruszonkę w Cookin Chef i wyszedł piaseczek idealny .

Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól mieszamy w jednej misce.
Mokre składniki łączymy w drugiej misce. Najpierw roztrzepujemy jajka, dodajemy następnie, jogurt i mleko, a na końcu olej rzepakowy.
Połączone mokre składniki wlewamy do suchych, dobrze mieszamy łyżką - do połączenia składników .Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę, wyrównujemy, posypujemy owocami i kruszonką.
I do piekarnika. 
Piec około 40-45 minut w 180-200 stopniach . Ostudzić.
Posypać cukrem pudrem. Ciasto można mrozić. Czasem warto pokusić się o zrobienie z podwójnej porcji lub jeden po drugim i zamrozić, wyciągnąć wtedy kiedy...truskawek już nie ma i czereśni.



Smacznego!



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!