Intrygująca sałatka



Niedziela. Jakaś pogoda typowo marcowa tego czerwca. Szaro, zimno. Nudno. Trzeba to zmienić. Dodać nutki pikanterii. Odfrunąć. Do Włoch najlepiej. Na chwilkę.
Zabieram Was ..na intrygującą sałatkę z fusilli Malma...

Składniki


  • 200 g fusilli Malma- dlaczego fusilli,bo idealne do sałatki wg.mnie.
  • Pesto genovese
  • kilka pomidorków, kolktajlowych najlepiej. Muszą być bardzo słodkie na przekór wszystkiemu !
  • Malutka fioletowa cebulka, bo ostra
  • oliwa z oliwek, sól i listki bazylii. Duuuużo!
  • Parmezan lub grana padano. Dużo. Matko jak ja uwielbiam ten ser ! Bez niego jak bez makaronu, umrze Włoch!
  • Orzechy włoskie nasze ..polskie!


To będzie danie szybkie, na przywołanie lata, na przywołanie słońca! Ugotuj makaron fusilli Malma al dente. Odcedz i polej oliwą, wymieszaj. W ten sposób unikniesz posklejania świderków. Dodaj pesto,ale z nim nie przesadzaj, mieszaj i dodawaj dotąd , aż całe się wkręci w szczeliny.Pamiętaj, pesto ma NIE spływać,ale ma być całe w świderkach. Dodaj słodziutkie pomidory pokrojone na cząstki, orzechy pokruszone niedbale, następnie listki bazylii i kilka piórek ostrej fioletowej cebuli. Posyp obficie serem...pokrop oliwą...I intrygująca sałatka na lato gotowa!
Jest niewyobrażalnie pyszna i lekka. A mimo to bardzo pożywna. Wystarczy i na pierwsze i na drugie danie!



Ciao a tutti ! Buon pranzo !


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!