Piersiątka z kurczaka na parze inaczej
Zróbmy
cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze!
Składniki
-kilka
ziemniaczków
-szparagi
-pierś
z kurczaka pokrojona na mniejsze części
-pieczarki
-ser
żółty wędzony
-czosnek
-przyprawa-suszone
pomidory i czosnek niedzwiedzi-to opcjonalnie
-3
łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret
-sól,pieprz,oliwa
z oliwek
Do
sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy na dno
folie aluminiową. Piersi z kurczaka mieszmy z oliwą, solą,
czosnkiem, czosnkiem niedzwiedzim i suszonymi pomidorami, dodajemy
koperek, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Sikto
wkladamy po godzinie na parę i załączamy parowar, dusimy na parze
do miękkości. Wyjmujemy folie z parowaru, w moim przypadku z CC
Major-a, przykrywamy ,a następnie układamy na sitku ziemniaki i
szparagi. Parujemy do miękkości.
Odkładamy
na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze
na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera.
Wykładamy
na talerze, podajemy z ulubioną sałatką.
Taki obiad niesmażony,
jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w
warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach,
jestmiękkie i bardzo soczyste!
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!