Piersiątka z kurczaka na parze inaczej



Zróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze!


Składniki
-kilka ziemniaczków
-szparagi
-pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części
-pieczarki
-ser żółty wędzony
-czosnek
-przyprawa-suszone pomidory i czosnek niedzwiedzi-to opcjonalnie
-3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret
-sól,pieprz,oliwa z oliwek




Do sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy na dno folie aluminiową. Piersi z kurczaka mieszmy z oliwą, solą, czosnkiem, czosnkiem niedzwiedzim i suszonymi pomidorami, dodajemy koperek, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Sikto wkladamy po godzinie na parę i załączamy parowar, dusimy na parze do miękkości. Wyjmujemy folie z parowaru, w moim przypadku z CC Major-a, przykrywamy ,a następnie układamy na sitku ziemniaki i szparagi. Parujemy do miękkości.



Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera.





Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką.




 Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo soczyste!


Smacznego !

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!