Ucieraniec z truskawkami na deser
Propozycja
ciasta prostego jak drut. Ciasta, które może zrobić każdy, kto
potrafi uzywać miksera.
Przepis
bierze udział w konkursie
Składniki
proste, bo w prostocie tkwi esencja smaku,nieprawdaż? Ciasto jest
idealne do pracy, na wynos, w podróży, na plażę, na
piknik..wszędzie...zamiast kupowania snacków po drodze. Jest tak
banalne w wykonaniu, zawsze wychodzi i aż dziw, że coś tak
prostego, tak genialnie smakuje!
Składniki
na bardzo dużą blachę
-8
jajek
-3
szklanki mąki
-2
szklanki cukru
-2
łyżeczki proszku do pieczenia
-1
margaryna 250 g
Kruszonka
-80
g zimnego masła
-150
g mąki
-100
g cukru
-truskawki
Wykonanie
kruszonki- Do miski włóż zimne masło, dodaj cukier i podziób to widelcem, a
widelcem dlatego,
że
ciepło Twojej dłoni spowoduje, że masło się roztopi i wtedy
powstanie jednolita masa, a nie piasek grudkowaty.
Kiedy
masło z cukrem równomiernie się połączy, dodaj mąkę i nadal
urabiaj to wszystko widelcem. Kruszonkę włóż do lodówki.
Wykonianie
ciasta-
Stopić
margarynę. Ubić jaja z cukrem na puszystą masę.Dodać mąkę, i
wymieszać mikserem, następnie wlać roztopiona margarynę.
Wymieszać mikserem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.wypłukane i osuszone truskawki nalepiej cale szybko ułzoyć
na wierchu,nie żałować sobie, im więcej tym lepiej i ..ciasto
będzie wyższe. Po wierzchu posypac kruszonka i piec w piekarniku
nagrzanym do 190 stopni około 35/45 minut, to zależy od piekarnika.
Najlepiej sprawdzać od czasu do czasu po upływie pół godziny,
suchym patyczkiem.
Wyjąć,
schłodzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!