Ucieraniec z truskawkami na deser



Propozycja ciasta prostego jak drut. Ciasta, które może zrobić każdy, kto potrafi uzywać miksera.
Przepis bierze udział w konkursie


Składniki proste, bo w prostocie tkwi esencja smaku,nieprawdaż? Ciasto jest idealne do pracy, na wynos, w podróży, na plażę, na piknik..wszędzie...zamiast kupowania snacków po drodze. Jest tak banalne w wykonaniu, zawsze wychodzi i aż dziw, że coś tak prostego, tak genialnie smakuje!

Składniki na bardzo dużą blachę
-8 jajek
-3 szklanki mąki
-2 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 margaryna 250 g

Kruszonka
-80 g zimnego masła
-150 g mąki
-100 g cukru
-truskawki

Wykonanie kruszonki- Do miski włóż zimne masło, dodaj cukier i podziób to widelcem, a widelcem dlatego,
że ciepło Twojej dłoni spowoduje, że masło się roztopi i wtedy powstanie jednolita masa, a nie piasek grudkowaty.
Kiedy masło z cukrem równomiernie się połączy, dodaj mąkę i nadal urabiaj to wszystko widelcem. Kruszonkę włóż do lodówki.

Wykonianie ciasta-

Stopić margarynę. Ubić jaja z cukrem na puszystą masę.Dodać mąkę, i wymieszać mikserem, następnie wlać roztopiona margarynę. Wymieszać mikserem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.wypłukane i osuszone truskawki nalepiej cale szybko ułzoyć na wierchu,nie żałować sobie, im więcej tym lepiej i ..ciasto będzie wyższe. Po wierzchu posypac kruszonka i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 35/45 minut, to zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzać od czasu do czasu po upływie pół godziny, suchym patyczkiem.


Wyjąć, schłodzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!