KONKURS z PERFUMY DO WNĘTRZ
Lubisz
zapach kawy o poranku?
Lubisz
kiedy kawa budzi Cię do życia, dodaje entuzjazmu i energii ,a
jednocześnie wprawia w błogie zadowolenie i daje porządną dawkę energii ?
Zapewne
chcesz uchwycić ten aromat i zachować go na dłużej?
Zachwyć
zatem siebie oraz otaczające Cię osoby, wpraw swoich gości w
niepowtarzalną atmosferę w swoim własnym domu, biurze,
restauracji...jak ?
K
O N K U R S !
Zapach
kawy sięga dalej niż emocje i
pragnienia przekraczając granice świata marzeń.
Zapach
aromatycznej kawy podanej z odrobiną słodkiej śmietanki ...skusisz
się?
Do
dzieła!
Podaj
przepis na swoją ulubioną kawę tutaj na blogu bądz jak wolisz pod plakatem konkursowym na TUTAJ- KLIK !
i wygraj
i wygraj
Polub
mnie organizatora Z Kuchni Do Kuchni na FB- klik!
Konkurs
trwa od 12
sierpnia 2014 do 26 sierpnia 2014 roku.
Obydwa warunki POLUB będą sprawdzane, powodzenia!!!!
Obydwa warunki POLUB będą sprawdzane, powodzenia!!!!
Równe
dwa tygodnie, do dzieła !
Ulubiona mrożona kawa waniliowa:
OdpowiedzUsuń- ok. 150 ml schłodzonego mleka 3.2%
- kilka kostek lodu
- łyżeczka syropu z agawy (lub innego słodu,ewentualnie cukru)
- 1 łyżeczka ulubionej kawy rozpuszczalnej
- gałka lodów waniliowych
Wykonanie jest banalnie proste. Wszystko oprócz lodów wrzucam do blendera i miksuję.Następnie przelewam do wysokiej szklanki i dodaję gałkę lodów waniliowych. Smacznego!
pycha! dziękuję!
UsuńJa tam lubię standardową zwykła kawę z 2 łyżeczek. Nie lubie wydziwnianych. ;-) bez żadnych dodatków tj: cukier, śmietanka do kawy itd odpada).
OdpowiedzUsuńJednym słowem KLASYKA!
UsuńKarmelowa Kawa silnie uzależniająca, bo...dobra!
OdpowiedzUsuńEspresso z moka na 2 filiżanki
pół tabliczki mlecznej czekolady albo gorzkiej zależy tylko od tego jaką lubimy
2 łyżeczki syropu karmelowego
100 ml mleka
4 kostki lodu
bita śmietana i sos karmelowy (do lodów) do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę zaparz,dodaj czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki i mieszaj w kawie tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodaj syrop karmelowy i mieszaj.
Ja w shakerze umieszczam lód, dodaję mleko i kawę z czekoladą, mocno wstrząsam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Jeśli nie macie shakera – nie szkodzi! Bo mrożona kawka karmelowa wyjdzie także bez shakera. Trzeba zmieszać rozpuszczoną kawę z czekoladą z zimnym mlekiem i wrzucić kostki lodu.
Smacznego!
Gotowana kawa z imbirem,kardamonem i cynamonem Składniki na jedną porcję kawy:
OdpowiedzUsuń· 2 łyżeczki mielonej kawy
· ½ łyżeczki cynamonu
· ½ łyżeczki kardamonu
· 1 łyżeczka miodu
W garnuszku zagotowujemy 250 ml wody i do wrzącej wrzucamy 2 łyżeczki kawy.Mieszamy i dodajemy cynamon i zmielone ziarna kardamonu.Gotujemy na małym ogniu minutę lub dwie,gasimy gaz, odczekujemy aż opadną fusy i przelewamy do kubeczka.Słodzimy miodem–pamiętajmy jednak, by nie dodawać miodu do bardzo gorącego płynu, ponieważ straci swoje dobroczynne właściwości (płyn powinien mieć temperaturę ok. 40ºC).Aromatyczna i rozgrzewająca kawa jest gotowa.Smacznego!
Do zaparzonej w kawiarce kawy dodaję ziarenko kardamonu roztłuczonego w moździerzu, kilka ziarenek wanilii i dolewam dobrej gęstej śmietanki do kawy. Nie psuję smaku cukrem, dodaję ciupeńkę stewii dla osłodzenia i rozkoszuję się pysznym smakiem pieszczącym zmysły
OdpowiedzUsuńAnia
anya_86@wp.pl