Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym
To
będzie inna tarta, choćby dlatego, że nie ma w niej grama mąki ,
jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka
wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie!
Składniki
-torebka
kaszy gryczanej prażonej
-ziemniaki
-papryka
czerwona i żółta
-marchewka
-cebula
-masło
-oliwa
z oliwek, sól,pieprz
-2
jaja
-łyżka
parmezanu lub grana padano
-ziarenka
od Ziarenkowo Słoneczne Pola
Formę
do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200
stopni.
Ugotuj
kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki,
lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka
i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z
odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku i
rozetrzyj na puree.
Roztrzep
jajo i dodaj do kaszy ,wymieszaj i tak przygotowaną masę wyłóż
na formę do tarty,posyp ziarnami.
Następnie rozłóż równimiernie
puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj.
Polej
całość i wstaw do gorącego piekarnika.
Piecz do momentu ,aż
jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta”
zacznie odchodzić od brzegów.
Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż
lekko przestygnie.
Smacznego!
Jeśli
potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej
ilości to zadzwoń pod nr.tel.
+48
733 926 555
lub
napisz przez FB
Fajny pomysł na złamanie standardowego przepisu na tartę. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję.kasza nie smakuje jak kasza tylko jakby pełnoziarnisty spód...
UsuńZapisałam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń