Zapiekanka z makaronu ,do góry nogami




Na obiad było rosołek, trochę przesadziłam z kluskami, bo za dużo mi zostało. Zrobiła się taka forma jak z babki do piasku i szczerze powiedziawszy wyglądu estetycznego to-to nie miało!
Jako , że jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia do śmieci, postanowiłam coś zrobić z tego makaronu. Zapiekankę.


Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw bierze , że również estetyczna.
Składniki
-makaron babuni ileś tam jajeczny
-2 jajka
-ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola i Euforia
-soczysty pomidor
-oregano,bazylia,oliwa z oliwek
-szynka, ja nie miałam szynki w lodówce dałam chyba lencz w plastrach
-parmezan

Ugotuj makaron, jaja zmiksuj ,posól, dodaj troszke pieprzu .Wlej do makaronu, wymieszaj aby powstała masa makaronowo-jajeczna.


Na dno naczynia do zapiekania wkrop kilka kropel oliwy z oliwek, pokrój pomidora w plastry i ułóż na dnie, nestępnie na pomidorach połóż szynkę i ser żółty.




Posyp grubo ziarenkami i wylej na wierzch masę jajeczno-makaronową. Polej troszke oliwą z oliwek i posyp parmezanem.

Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż makaron zacznie się rumeinić u góry i odstawać od brzegów formy.


Wyciągnij z piekarnika i po lekkim przestudzeniu obkrój brzegi nożem , połóż na wierzch duży i płaski talerz i energicznie odwróć naczynie do góry dnem tak by talerz zanlazł się na spodzie a naczynie na górze. Wyjdzie taka babka makaronowa.



Pokrój na kawałki i...podawaj. Wyjątkowy smak , elegancki wygląd niejednego zaskoczy...!

 A dodatek ziaren sprawi , że przeniesiecie się do innej, chrupkiej rzeczywistości ...i nada całości finezji .



Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel.
+48 733 926 555

lub napisz przez FB





Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!