Marynowana sałatka ze złotą wstęgą
Sałatka
łatwa, pyszna, wyjątkowa.
Na
zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla
każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani
słodko-kwaśna, jest po propstu taka jak ma być. Ale jeśli chcecie
uzyskać coś BARDZIEJ na własne życzenie, to ją zmodyfikujcie
dodając, albo więcej cukru i słodkiej papryki, albo octu i
soli..To zależy od Was ,na co macie ochotę!
SKŁADNIKI:
2
kg fasolki złota wstęga.Ta fasolka nie ma tych łykowatych
nitek.Ilość fasolki podaje orientacyjnie możecie zwiększyć ilość
każdego składnika.Ta ilość jest podana tak by zalewy wystarczyło
właśnie z podanych składników.
1
kg papryki
1,5
kg marchwi
1
kg cebuli
2
kg ogórków gruntowych
2
kg cukini baby jak najmniejszej i nie za bardzo pękatej, te
ostatnie, po prostu są już przerośnięte i mają pestki w środku
i są czasem wręcz puste.
Spory
pęczek pietruszki zielonej, bądz nawet dwa ( pokrojony). Można
dodać trochę selera naciowego listków.
2
szklanki octu JAMAR 10%
3
szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy
itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej.
2
łyżki soli
3
łyżki cukru
2
łyżki papryki mielonej słodkiej KAMIS
WYKONANIE:
Najpierw
wydrążyć w przekrojonych wzdłoż ogórkach gniazda nasienne aby
powstały łódeczki, i pokroić w paski ,bądz w malakserze zetrzeć
na tarczy do szatkowania. Marchewkę obrać i pokroić techniką
julienne,czyli w słupki.
Cebulę
pokroić w pióra lub poszatkować w malakserze lub pokroić w
półtalarki.
Fasolkę ugotować al dente, czyli od momentu
zagotowania wody około 5 min. gdyż ma być chrupka i jędrna, nie
rozpaciana. Wychłodzić. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do
w/w składników. Wymieszać, , wlać oliwę lub olej, dodać
ocet,sól pieprz i słodką paprykę mieloną KAMIS i wymieszać
najlepiej rękami.
Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu
gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory
latające.
Na
drugi dzień papryke pokroić w paski oraz cukinię w dyski,plasterki
lub po prostu posłużyć się robotem z tarczą do szatkowania.
Dodać
posiekaną natkę pietruszki i selera.
Wymieszać rękami dokałdnie
,aby dyski z cukini porozdzielały się.
UWAGA!
Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych
sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa.
Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój
zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj
oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi
latami a im dłużej leżą ,tym olej ostrzejszy.Wykorzystuj jako
zdrowy dodatek do pikantnych potraw.Poprawia krążenie przede
wszystkim.ale uważaj z ilością!
Spróbuj teraz wytworzonej przez noc zalewy i zadecydouj dopiero czego dodać i
jak chcemy aby nasza sałatka smakowała, ja musiałam dolać octu i
dosypać papryki w proszku słodkiej.
Odstawić
na 3 godziny od czasu do czasu mieszając.
Następnie
spróbować cukini ,czy już jest miękka i „chycona”zalewą.
Ja spróbowałam na krakersie,mniam!
Jeśli będzie przegryziona dostatecznie, możesz pakować do
słoików.
Układaj
w słoikach ciasno, dociskając sałatkę, dolej zalewy ,tak by
pokryła sałatkę. Nie bój się, na pewno Ci jej sporo zostanie.
Sałatka taka barzo puszcza soki. I o to chodzi.
Pasteryzuj
20 minut od momentu zagotowania wody . Woda podczas pasteryzacji nie
ma bulgotać i gotować się, ale lekko pyrkać między słoikami,
które nie mogą się wzajemnie dotykać.
Smacznego!
Sałatka
taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu,
gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się
przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje
rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już
musowo jest wskazana.
Zrobiłam tą sałtkę miesiąc temu.Wczoraj otworzyłam słoiczek na spróbowanie jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuń