Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią
Czasem
ma się po prostu ochotę na coś extra, nawet jeśli żar się z
nieba leje i ledwo człowiek zipie od upałów. Nie szkodzi, można
włączyć piekarnik i zamknąć drzwi, otworzyć okno i odejść od
kuchni. A jak ochota na faszerowane jest to dlaczego nie?
Potrzebne
do tych zachcianek faszerowanych będą przede wszystkim
-cukinia
baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć
-czerwona
papryka
-pomidor
-bazylia
-mielone
mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko
podsmażyłam
-natka
pietruszki
-czosnek
-sól,
pieprz
-ziarna
prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola
-ugotowane
lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki, młode najlepiej
Paprykę
umyj, usuń gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby
umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie
usuwaj, dodasz do farszu!
Oto
farsz do papryki.
Rozgrzej
oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor,
duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie
być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki
cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini baby oraz wydrążony
wcześniej z cukini miąższ.Wyłącz gaz i odłóż farsz do
miseczki.
Oto
farsz do cukini.
Rozgrzej
oliwę, włóż mięso, dodaj czosnek, peiprz, sół oraz pomidorek
na ćwiartki, dołoż paprykę w paseczki pokrojoną i dus pod
przykryciem do miękkości papryki . Zamieszaj sprawdz czy ma
konsystencję farszu, wyłącz gaz i przełóż do miseczki.
Następnie
włóż „łódeczki” z papryki oraz cukini do naczynia do
zapiekania. Cukinię faszeruj nadzieniem paprykowym, natomiast
paprykę nadzieniem cukiniowym.
Pokrop
delikatnie oliwą z oliwek. Posyp przyprawą – suszone pomidory
+czosnek niedziwedzi, ale to nie jest warunek.
Zacznij zapiekać, nie
zapomnij troszkę podlać wodą , która rozmiękczy tak cukinię jak
paprykę. Woda wyparuje a warzywa będą miękkie w środku a na
zewnątrz ładnie upieczone.
Następnie
nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok.
i do tego
samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka i cukinia, wsyp
ziemniaki, obtocz olejem, sosem , który wytworzył się podczas
zapiekania warzyw. Posyp dodatkowo oregano.
Troszeczkę
zapiekaj.
Wyłóż
na talerz tak papryke cukinie jak ziemniaki, podawaj posypane
ziarnami prażonymi Ziarenkowo.
Smakuje
bardzo jak jest ciepłe, ale wierzcie mi smakuje pysznie również na
zimno!
Jeśli
potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej
ilości to zadzwoń pod nr.tel.
+48
733 926 555
lub
napisz przez FB
Uwielbiam faszerowaną cukinię i paprykę ;) a Twoje wyglądają, że aż uhh palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńPalce lizać...Ale uwaga na paznokcie sliczne!
UsuńPychotka, cukinia i papryka to najlepsze warzywa do faszerowania :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jeszcze jest baklażan, jest również genialny, ale cena jego w PL jest wysoka więc trzyajmy się lokalnych rarytasków, pozdrawiam !
UsuńŚwietny pomysł! Dziękuję i cieszę się, że bierzesz udział w akcji Faszerujemy 2014!
OdpowiedzUsuńdziękuję i bardzo mnie jest miło również!Pozdrawiam !
UsuńPowinno mi sie udac, sporbuje!
OdpowiedzUsuńna pewno na pewno!
Usuń