Placki ziemniaczane idealne
Placki
ziemniaczane podpatrzone u Magdy Gessler, którą darzę szczególną
sympatią.
Swoje
wykonałam na wsi u babci, z młodych ziemniaków, które musiałam
sobie sama motyczką ukopać. Nie powiem jaka masakrę w polu
zrobiłam !
Będą
nam potrzebne
-1
kg ziemniaków
-2
cebule
-3
ząbki czosnku
-2
jaja
-2-3
łyżki mąki pszennej
-sól
i pieorz, olej do smażenia lub smalec
Obrać
ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i
cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.
Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia,
nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok,
zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga:
aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę
śmietany lub gęstego jogurtu. Ja nie miałam ani śmietany ani
jogurtu...
Podałam
z tym co miałam pod ręką, czyli w ogródku babci.
Smacznego!
Wyglądają wspaniale, też lubię je na wytrawnie jeść. Poproszę o oznaczenie wpisów zgłaszanych do akcji zgodnie z jej zasadami, wtedy będę mogła zaakceptować.
OdpowiedzUsuńBaner w szpalcie bocznej nie wystarczy, proszę o oznaczenie wpisów.
OdpowiedzUsuń