Makaron z wędzonym łososiem na cydrze
Ot,
jak MALMA czasem rzuci pomysłem po południu, to człowiekowi smaka
zrobi i bez burczenia w brzuchu się nie obejdzie.
Rzuciłam
okiem na przepis ze strony TUTAJ
I
miałam taką ochotę na łososia wędzonego z makaronem, że nic
tylko widziałam tego łososia i kropka.A ja kocham wędzonego
łososia- on czasami działa na mnie jak taki psychiczny detox. Jak
mi zle to..mama zaraz aplikuje mi wędzonego łososia i już jest po
wszystkim.
A
tu mi Malma macha przed oczami po południu tym właśnie łososiem!
Nic,
patrzę co mam. No mam wszystko poza białym winem, kaparami- nie
lubię, celowo nie dałam. Brakowało mi też tego radicchio rosso. I
łososia.
Trzeba
się poderwać i pójść do sklepu.
Łapię
dzieci za rękę i idę po składniki. Wracam w podskokach i moge się
zabrać za wyśmienity makaron, który robi się w kilka minut!
U
mnie
-chifferi
rigati Malma
-śmietana
-łosoś
wędzony
-czerwona
cebula- zamiast radicchio rosso-bo radicchio po prostu nie było!
-pieprz,sól,
-masło
-ha!
I tu uwaga- CYDR- około 4 łyżek zamiast tego białego wina- bo
akurat nie mam
-bazylia-
moja slabość-daję wszędzie- zamiast natki pietruszki
Gotuję
chifferi rigati w osolonej wodzie, a międzyczasie, na maśle duszę
czerwona cebulę pokrojoną cieniutko w paseczki. Przykrywam. Kroję
łososia na kawałki, dodaję do cebuli, mieszam całość i zamykam.
Po
chwili dodaję cydru i czekam aż odparuje. Cydr było moim
eksperymentem..Powiódl się- genialny smak! Potem solę ,pieprzę do
smaku, dodaję śmietany …
Odcedzam
makaron i dodaję do łososia w śmietanie...
Szybko
na talerz, listek bazylii i gotowe.
Ile
czasu?
Całość
zajęła dokladnie tyle ile producent makaronu wymaga od nas by ten
makaron ugotować al dente.
Proste,
aromatyczne, pyszne a co najwazniejsze szybkie, genialnie szybkie.
Łakomstwo
na łososia- zaspokojone !
Smacznego
!
Pyszne danie. Uwielbiam makaron :-):-):-)
OdpowiedzUsuńja tez ahhaha. A to proste ja drut!
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń