Minestrone
Najpierw
zacznijmy co to jest minestrone.
Najlepiej
Wam to wytłumaczy ...Wikipedia !
Minestrone - zupa na
bazie warzyw,
głównie cukinii,
fasolki szparagowej, marchwi,
zielonego groszku oraz szpinaku.
Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem,
ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna.
Nazwa
pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa).
Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu
rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład
zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych
regionach Italii.
Jest
prosta jak drut w wykonaniu.
We
Włoszech robiona zazwyczaj z mrożonek-mieszaniny nawet do 15
rodzajów warzyw-czego mnie tu brakuje bardzo,bardzo,bardzo!
Spożywana
głównie w okresach nazwijmy to zimniejszych, deszczowych, z
dodatkiem ostrego oleju z papryczek, oliwy z oliwek.
Składniki
- paczka mrożonek- im więcej składnikow tym lepiej.
- Woda- mało- ma tylko pokryć warzywa
- oliwa z oliwek,sól,pieprz
- czosnek,bazylia
Mrożonki
wsyp do garnka,dolej wodę,posól, popieprz do smaku, dodaj czosnek,
bazylie. Gotuj do miękkości- w razie potrzeby uzupełnij wodę.
Nakładaj
na talerze- dodaj oliwę z oliwek.
Można
ja jeść z chlebem lub z makaronem, jak kto woli. Ja do pierwszej
wersji nie dalam nic, a do drugiej dodałam makaron .
Smacznego
!
idealna! chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam serdecznie i smacznie !
Usuńbardzo lubię tą zupę, muszę skorzystać z Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję.Minestrone właściwie samo się robi . I jest teraz bardzo potrzebne.Idzie jesien- już jest! Pozdrawiam !
Usuń