Bananowiec zdrowiem nadziany


Ten przepis powstał na potrzeby pewnego spotkania, dzieki niemu ,udało mi się zmodyfikować jeden z moich przepisów ze skutkiem obłędnym na moich kubkach smakowych. Jest to strzał w dziesiątkę, zastrzyk zdrowia, jesienna dawka energii, wspomnienie lata, rajskich wysp. Czego tylko chcecie.

Składniki najwyższej jakości, bo świadomi tego jak się odżywiamy, mamy pewność , że daleko w życiu zajdziemy, nawet na piechotę i pod górkę.
To ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd.
Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć i leżeć...
Ale nie poleży..

Składniki na trzy keksówki średniej wielkości, zobaczycie je na zdjęciach
  • 200 g masła
  • 130 g cukru, pomiędzy 100 g brązowego cukru Diamant + 30 g zwykłego cukru
  • 400 g dojrzałych babanów- to waga obranych bananów
  • 6 jajek
  • 400 g zwykłej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g bakalii w tym- 200 g śliwek suszonych KRESTO + garść kandyzowanych owoców tropikalnych Skworcu- u mnie – ananas, melon, mango, posiekane orzechy włoskie.
  • Dajecie na wagę i dopełniacie do 400 g mieszanką Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście.
  • Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania po wierzchu

Wykonanie
Odmierz bakalie i wszystkie składniki.






Natłuść keksówki masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
Utrzyj masło z cukrem na jasnopoastelową puszystą masę. 

Pokrojone w kawałeczki banany dodaj stopniowo do masy i miksuj , aż skończysz banany i masa będzie jednolita.
Stopniowo , powoli ,dodaj po jednym jajku.
Następnie dodawaj mąkę i miksuj. Kolejno proszek do pieczenia, owoce tropikalne.
Odłóż miksr i pozostałe składniki czyli śliwki suszone Kresto i ziarna od Ziarenkowo wymieszaj już ręcznie, łopatką, aż składniki ładnie się połączą ze sobą.





Przełóż do keksówek, i piecz około godziny czasu, aż ciasto będzie twarde z wierzchu. Wyjmij, wystudz i wyłóż z formy na ściereczkę .




Ciato idelane na drugi dzień.

Smacznego !




Komentarze

  1. Uwielbiam z bakaliami. Ciasto wygląda jak bliskie sercu i apetycznie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda, mniam. Z chęcią bym zjadła kawałeczek :-) podzielisz się ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie , że się podzelę...!...wyszły dokładnie trzy ...proste jak drut w wykonaniu , ale obłędnie przywołuja lato!

      Usuń
  3. Narobiłaś mi takiego smaku, że aż cieknie mi ślinka przed monitorem :P Pyszny chlebek, a do tego jaki zdrowy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta gotuje o jakim chlebku mowisz,tosz to ciasto,bananowiec z bakaliami

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!