Bananowiec zdrowiem nadziany
Ten
przepis powstał na potrzeby pewnego spotkania, dzieki niemu ,udało
mi się zmodyfikować jeden z moich przepisów ze skutkiem obłędnym
na moich kubkach smakowych. Jest to strzał w dziesiątkę, zastrzyk
zdrowia, jesienna dawka energii, wspomnienie lata, rajskich wysp.
Czego tylko chcecie.
Składniki
najwyższej jakości, bo świadomi tego jak się odżywiamy, mamy
pewność , że daleko w życiu zajdziemy, nawet na piechotę i pod
górkę.
To
ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można
smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp.
itd.
Taka
mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny
smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie
wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane
na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć i
leżeć...
Ale
nie poleży..
Składniki
na trzy keksówki średniej wielkości, zobaczycie je na zdjęciach
- 200 g masła
- 130 g cukru, pomiędzy 100 g brązowego cukru Diamant + 30 g zwykłego cukru
- 400 g dojrzałych babanów- to waga obranych bananów
- 6 jajek
- 400 g zwykłej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g bakalii w tym- 200 g śliwek suszonych KRESTO + garść kandyzowanych owoców tropikalnych Skworcu- u mnie – ananas, melon, mango, posiekane orzechy włoskie.
- Dajecie na wagę i dopełniacie do 400 g mieszanką Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście.
- Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania po wierzchu
Natłuść
keksówki masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej
piekarnik do 170 stopni C.
Utrzyj
masło z cukrem na jasnopoastelową puszystą masę.
Pokrojone
w kawałeczki banany dodaj stopniowo do masy i miksuj , aż skończysz
banany i masa będzie jednolita.
Stopniowo
, powoli ,dodaj po jednym jajku.
Następnie
dodawaj mąkę i miksuj. Kolejno proszek do pieczenia, owoce
tropikalne.
Odłóż
miksr i pozostałe składniki czyli śliwki suszone Kresto i ziarna
od Ziarenkowo wymieszaj już ręcznie, łopatką, aż składniki
ładnie się połączą ze sobą.
Przełóż
do keksówek, i piecz około godziny czasu, aż ciasto będzie twarde
z wierzchu. Wyjmij, wystudz i wyłóż z formy na ściereczkę .
Ciato
idelane na drugi dzień.
Uwielbiam z bakaliami. Ciasto wygląda jak bliskie sercu i apetycznie kusi :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńAle to pysznie wygląda, mniam. Z chęcią bym zjadła kawałeczek :-) podzielisz się ???
OdpowiedzUsuńNo pewnie , że się podzelę...!...wyszły dokładnie trzy ...proste jak drut w wykonaniu , ale obłędnie przywołuja lato!
UsuńNarobiłaś mi takiego smaku, że aż cieknie mi ślinka przed monitorem :P Pyszny chlebek, a do tego jaki zdrowy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarta gotuje o jakim chlebku mowisz,tosz to ciasto,bananowiec z bakaliami
OdpowiedzUsuń