Tarte w kremie z dyni





Dynia...dynia...


Te akurat maja swoją burzliwą historię, miały swoje ciekawe przeznaczenie...ale skończyły u mnie ...
Dynie...przypominaja mi Piemont, gdzie urodziła się moja najstarsza córeczka Sara. Piemont to dobre wino, dynie, miody, kasztany,kapucha, bakłażany.. i inne rarytasy. Ciekawy region Włoch, gdzie jesień jest najpiękniejszą porą roku.
Chciałabym tam jeszcze kiedyś wrócić, dokładnie w to miejsce, dokładnie do miejscowości Condove,z którym mam fajne wspomnienia, szczególnie kulinarne.
Dlatego postanowiłam zająć się dynią właśnie. Nikt nikogo nie będzie tutaj straszył, nie będzie drążył i wycinal. Dynia godnie skończy w pysznym kremie.
 Do zrobienia tego kremu użyłam celowo brytfanny Florina, by dusić bardzo wolno, przez kilka godzin, a następnie przeniosłam całość do garnka.

Składniki

-dynia – ile to zależy na ile osób gotujecie- krem z dyni nigdy się Wam nie zmarnuje- świetny do makaronu
-tarte Czaniecki
-masło
-czosnek
-oliwa z oliwek
-sól
-seler naciowy natka
-parmezan tarty dość sporo
-mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej
-przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy

Wykonanie. W brytfannie Florina – więcej o jej niezwykłości- TUTAJ – roztop masło.


Gdy zacznie skwierczeć dodaj pokrojona dynię. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu.




Dodaj po kolei wszystkie przyprawy Skworcu, czosnek, oliwę z oliwek...zamknij.
Duś.
Mieszaj od czasu do czasu.
Gdy dynia zmięknie, przełóż ją do garnka i dodaj przyprawy Sumak .


Następnie zetrzyj parmezan i dodaj do całości.



Wymieszaj bardzo dokładnie, aż ser się rozpuści.
Dolej na oko mleka Alpro i wymieszaj.


 Ilość mleka sojowego zależy tylko od tego jaką gęstość kremu chcesz uzyskać.
Gotową dynię zmiksuj i sróbuj czy czegoś jej nie brakuje. 

Jedni ją wolą słodszą, drudzy chcą,  by miała kwaskowaty i nie mdły smak- stąd Sumak u mnie! Możesz doprawić oliwą z oliwek.

Ugotuj makaron TARTE Czaniecki w osolonej wodzie.
Odcedz.




Do miseczki przełóż krem z dyni, dodaj kleksa ze śmietany.
Na wierzch Tarte Czaniecki …
Listek bazylii doda całości rumieńców..
Można zasiadać przy pysznym kremie z dyni.
Prostym w wykonaniu, po prostu pysznym !


Smacznego !




zBLOGowani.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!