Słodki chleb z owocami tropikalnymi wg.książki kucharskiej Kenwood




Nazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta...już nie ma.
Uwaga! Szybko znika !

Składniki u mnie
-100 g masla
-115 g drobnego cukru
-200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany.
-3 jaja
-200 g zwykłej mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-140 g suszonych owoców tropikalnych- u mnie dałam na oko Suszonych owoców od Skworcu takich jak – mango kandyzowane+wiśnie suszone premium+ananas kandyzowany+melon kandyzowany
-50 g ziarenek od Ziarenkowo Cynamonowy Raj
-cukier trzcinowy drobny DIAMANT do posypania

Natłuścić keksówkę o pojemności jednego litra. Moje była ciut większa chyba. Rozgrzać piekanik do temperatury 170 stopni C.

Ja do całej pracy zapędziłam CC Majora więc zrobił za mnie wszystko.Metoda tradycyjną to będzie tak.
Utrzyj masło z cukrem na pastelową masę, dodaj kawałeczki banana ....

...i kontynuuj ucieranie, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj jajka,po jednym. Po chwili mąkę z proszkiem do pieczenia, owoce tropikalne, 


na końcu prażone ziarenka Ziarenkowo


 i wymieszaj powoli tak aby wszystkie składniki połączyły się.

Przełóż masę na blaszkę i posyp cukrem trzcinowym drobnym DIAMANT... po upieczeniu nada skórce złoty połysk i fantastycznie bedzie chrupał!


Piecz około godzinki. Aż ciasto będzie ciemnozłote i twarde z wierzchu.

Pozostaw w balszce 5 minut, a nastęnie odwracając blachę spodem do góry,wyjmij ciasto i przęłóż je na specjalny stojak lub na kilkakrotnie złożoną ściereczkę kuchenną.


Odstaw do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc!
Chlebek ma smak niebiański solo. 


Nosi nazwę chlebka ale jest to ciasto wg.mnie z bakaliami i kropka.Jeśli dodamy do niego słodkie smarowanko po wierzchu to już rarytas.

 Ma wyczuwalną nutkę banana, jest sycący i zbity, chrupia w nim ziarna a owoce tropikalne się rozpływają w ustach. Nie ma opcji aby nie wyszedł.

Smacznego !




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!