TAHINI naturalne...mój pierwszy raz



Moi Drodzy ja w życiu swoim kosztowałam wielu rarytasów, ale od razu przyznaję się, że nie miałam do czynienia NIGDY z TAHINI. Ani nazwa mi nic nie mówiła...
Musiałam znalezć w paczce od Primavika słoiczek TAHINI, aby w pełni zrozumieć co ja to straciłam do tego czasu.
Co to jest TAHINI?

Czyste masło sezamowe, wyprodukowane w 100% z sezamu – znanego i cenionego na całym świecie. Naturalne i odżywcze, bogate w tłuszcze wielonienasycone, w tym cenny kwas linolowy, błonnik, żelazo oraz wapń i magnez.
A składni to 100% sezamu. Kropka.
Bez soi, bez soli,bez glutenu,bez cukru, dla wegan i wegetarian !

Na pierwszy posmak, TAHINI skojarzyło mi się z chałwą! Bo w Iranie i Turcji robi się chałwę właśnie z nasion sezamu. No ,ale TAHINI naturalne to jedno a chałwa to drugie. Bo TAHINI nie zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach.
Samo w sobie to raczej nie nadaje się do niczego, bo jak je po prostu jeść? Ono jest idealne do przygotowania potraw „ na słodko” a także „ na słono” ( kremów, sosów, past ).
Ja specjalnie , po raz pierwszy, upiekłam wczoraj słodki chlebek z dodatkiem owoców tropikalnych, bo wyczuwałam, że TAHINI będzie się nadawało do tego najbardziej. I nie zawiodłam się !

Chlebek idealny do TAHINI znajdziecie TUTAJ SŁODKI CHLEBEK


Chlebek-ciasto- posmarowane z wierzchu TAHINI daje posmak chałwy...Połączenie kandyowanych owoców tropikalnych tylko wzmacnia smak sezamu. To był mój strzał w przysłowiową dziesiątkę! Mój indywidualny ekspryment i praca zwieńczona sukcesem. Caly problem w tym, że to wszystko tak szybko znika...!

Smacznego !

Głodni ZDROWIA zajrzyjcie do 
 oraz na FB Primavika

no i do mnie , do mnie zapraszam serdecznie



Komentarze

  1. ja również dopiero ostatnio spróbowałam tahini i jestem nią zachwycona! świetnie nadaje się do pesto, do kremów, do ciast- dzięki właśnie swojemu posmakowi chałwy. Ostatnio zrobiłam kruche ciasteczka z jej użyciem, zastępując nią jakikolwiek tłuszcz- po prostu rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!