Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami
Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami.
Łatwe kruche ciasto z pianką i owocami.
To ciasto jest idealnym wspomnieniem lata! Gdy za oknem pada deszcz, wystarczy , że je zrobisz , a każdy smutek przepadnie, wystarczy, że w zamrażarce będziesz miał truskawki. Ciasto rozpływa się w ustach i smakuje najlepiej na następny dzień, albo jeszcze ciepłe prosto z blachy. Palce lizać!
Jak zrobić pyszne ciasto kruche z owocami?
To nic trudnego!
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny jeśli używasz
- dwie i pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- półtorej szklanki cukru pudru
- 150 ml oleju rzepakowego lub 200 ml
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 400 g truskawek mrożonych lub nie
- szczypta soli
Jak wykonać kruche ciasto?
Żółtka oddziel od białek. Białka odłóż na bok. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito do miski. Wszystkie składniki poza truskawkami, olejem i białkami wrzuć do misy i jeśli masz robota, użyj mieszadła "K" i zagnieć ciasto na kulę. Jeśli nie masz robota, zrób to ręcznie. Uformuj kulę ciasta. Podziel na dwie części w proporcji 1:3 .Mniejszą część włóż do zamrażarki na mniej więcej 30 minut, większą rozwałkuj i wyłóż nią formę, pokłuj widelcem. I podpiecz około 10 minut w 165 stopniach. Wyjmij z piekarnika.
Białka ubij na sztywno i ciągle miksując wsyp najpierw budynie, potem wlej cienką strumieniem olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczony i zimny spód ciasta, wyrównaj i ułóż na wierzchu truskawki. Nie rozmrażaj ich, opłucz z ewentualnego szronu. Lekko osusz, ale nie rozmrażaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażarki. Piecz w 180 stopniach około 30- 40 minut.
Często robie takie ciasto i latem i zimą.Mozna je przygotować z wieloma owocami,wiśnią,jagodą,śliwką
OdpowiedzUsuńOj truskaweczki :-) mniam :-) częstuje się kawałeczkiem :-)
OdpowiedzUsuńMmm, truskaweczki... Aż się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńZa chwilę przystępuję do działania mam nadzieje że smakuje tak jak wygląda
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Zrobilam, miala mrżone truskawki. Zniknęło w jeden wieczór walentynkowy! dziekuję!
OdpowiedzUsuńUff..właśnie chciałam robić z mrozonymi truskawkami,ale nie wiedziałam czy wyjdzie,ale jak widać! Lecę robić❤
UsuńZrobiłam jak pisze, piekny wyzedł, truskawki mialam mrożone. Kurka, teraz zawsze będę robila to ciasto !
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ,zawsze się udaje.ja daję zawsze mrożone truskawki z borówkami ,ładnie wygląda.Polecam , pieczcie to ciacho.
OdpowiedzUsuńBudynie wsypać bez przygotowania, w sensie sam proszek?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście...
UsuńA truskawki mają być odmrożone czy zamrożone
OdpowiedzUsuńMogą być świeże, ja użyłam zamorożonych...Może też być...borówka amerykańska :-)
Usuńjak juz podajecie przepis to taki aby faceci to zrozumieli,np: czy cale ciasto zamrozic nie jest napisane a zapewne mrozic trzeba tylko ta 1/3czesc
OdpowiedzUsuńpomimo tego jednego brakujacego szczeogolu w tym przepisie reszta jest ok.wrocilem specjalnie zeby napisac komentarz,ze ciasto jest na prawde MEGA dobre.serdecznie polecam ten przepis.jestem facetem i tak jak osoba ktora napisala post pode mna nie zrozumialem tego po co mrozic cale ciasto,na szczescie przypomnialo mi sie,ze kiedys cos podobnego robilem i mrozilo sie tylo czesc na kruszonke.dzieki za [przepis,trafia do ulubionych.
UsuńWitam jednego nie rozumie jesli juz te ciasto będzie 30min w lodówce jedna część daje na spód formy i piecze a później na zimnym spodzie klade budyń czy kłaść ten budyń na surowym cieście i dopiero piec
OdpowiedzUsuńmrozisz tylko ta mniejsza czesc,druga od razu dajesz na blache i w piekarnik na podpieczenie.ja pieklem okolo 15min.bylo eleganckie
UsuńPiecze się☺ zobaczymy rezultat po spróbowaniu😉 napiszę jutro jak wyszedł😀
OdpowiedzUsuńCzy truskawki należy rozmrozić przed wyłożeniem?
OdpowiedzUsuńWitam, nie, nie rozmrażamy ;-)
UsuńCiasto się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCzy przepis jest na dużą blachę do ciasta? :-)
OdpowiedzUsuńŚrednią, nie największą bo zabraknie na górę ;-)
Usuńim mniejsza blaszka tym wyższy wypiek, tutaj wymiary blachy nie mają kolosalnego znaczenia. Będzie niższy lub wyższy po prostu ;-)
UsuńDrugie pytanie ile pieczemy spód?
OdpowiedzUsuńNie dlużej niż 10 minut
UsuńCiasto jest przepyszne! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre. Jedynie co to robiąc na dużej blaszce zabrakło mi kruszonki i musiałam dorobić, także jeśli ktoś też planuje robić ciasto na dużej blaszce to polecam jednak zrobić więcej ciasta.
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku....pięknie wygląda a pachnie cudownie...dałam truskawki mrożone...dziękuję za przepis...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, to ciasto jest genialne również z borówkami, czereśniami, malinami ! Pozdrawiam!
UsuńCiasto bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńCiasto godne polecenia, udaje sie praktycznie z każdymi mrożonymi owocami, próbowałam juz z truskawkami,malinami,jagodami,borówkami oraz śliwkami i za każdym razem bardzo dobrze wychodzi. Kruche ciasto samo w sobie jest juz pyszne. Zawsze odmierzam ilość maki na wadze kuchennej wtedy zawsze wychodzi idealne i nie musze dodawać wiecej. Polecam !
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto ale nie wiem dlaczego piana jest rzadka . Ale w smaku jest bardzo dobre
OdpowiedzUsuńCzy zamiast margaryny może być kostka masła?
OdpowiedzUsuń