Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami

Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami.

Łatwe kruche ciasto z pianką i owocami.





To ciasto jest idealnym wspomnieniem lata! Gdy za oknem pada deszcz, wystarczy , że je zrobisz , a każdy smutek przepadnie, wystarczy, że w zamrażarce będziesz miał truskawki. Ciasto rozpływa się w ustach i smakuje najlepiej na następny dzień, albo jeszcze ciepłe prosto z blachy. Palce lizać!

Jak zrobić pyszne ciasto kruche z owocami?

To nic trudnego!

Składniki:

- 250 g masła lub margaryny jeśli używasz

- dwie i pół szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- półtorej szklanki cukru pudru

- 150 ml oleju rzepakowego lub 200 ml

- 5 jajek

- 2 budynie śmietankowe bez cukru

- 400 g truskawek mrożonych lub nie

- szczypta soli


Jak wykonać kruche ciasto?

Żółtka oddziel od białek. Białka odłóż na bok. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito do miski. Wszystkie składniki poza truskawkami, olejem  i białkami wrzuć do misy i jeśli masz robota, użyj mieszadła "K" i zagnieć ciasto na kulę. Jeśli nie masz robota, zrób to ręcznie. Uformuj kulę ciasta. Podziel na dwie części w proporcji 1:3 .Mniejszą część włóż do zamrażarki na mniej więcej 30 minut, większą rozwałkuj i wyłóż nią formę, pokłuj widelcem. I podpiecz około 10 minut w 165 stopniach. Wyjmij z piekarnika. 



 







Białka ubij na sztywno i ciągle miksując wsyp najpierw budynie, potem wlej cienką strumieniem olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczony i zimny spód ciasta, wyrównaj i ułóż na wierzchu truskawki. Nie rozmrażaj ich, opłucz z ewentualnego szronu. Lekko osusz, ale nie rozmrażaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażarki. Piecz w 180 stopniach około 30- 40 minut.













Komentarze

  1. Często robie takie ciasto i latem i zimą.Mozna je przygotować z wieloma owocami,wiśnią,jagodą,śliwką

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj truskaweczki :-) mniam :-) częstuje się kawałeczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, truskaweczki... Aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za chwilę przystępuję do działania mam nadzieje że smakuje tak jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam! Zrobilam, miala mrżone truskawki. Zniknęło w jeden wieczór walentynkowy! dziekuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uff..właśnie chciałam robić z mrozonymi truskawkami,ale nie wiedziałam czy wyjdzie,ale jak widać! Lecę robić❤

      Usuń
  6. Zrobiłam jak pisze, piekny wyzedł, truskawki mialam mrożone. Kurka, teraz zawsze będę robila to ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto ,zawsze się udaje.ja daję zawsze mrożone truskawki z borówkami ,ładnie wygląda.Polecam , pieczcie to ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  8. Budynie wsypać bez przygotowania, w sensie sam proszek?

    OdpowiedzUsuń
  9. A truskawki mają być odmrożone czy zamrożone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być świeże, ja użyłam zamorożonych...Może też być...borówka amerykańska :-)

      Usuń
  10. jak juz podajecie przepis to taki aby faceci to zrozumieli,np: czy cale ciasto zamrozic nie jest napisane a zapewne mrozic trzeba tylko ta 1/3czesc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomimo tego jednego brakujacego szczeogolu w tym przepisie reszta jest ok.wrocilem specjalnie zeby napisac komentarz,ze ciasto jest na prawde MEGA dobre.serdecznie polecam ten przepis.jestem facetem i tak jak osoba ktora napisala post pode mna nie zrozumialem tego po co mrozic cale ciasto,na szczescie przypomnialo mi sie,ze kiedys cos podobnego robilem i mrozilo sie tylo czesc na kruszonke.dzieki za [przepis,trafia do ulubionych.

      Usuń
  11. Witam jednego nie rozumie jesli juz te ciasto będzie 30min w lodówce jedna część daje na spód formy i piecze a później na zimnym spodzie klade budyń czy kłaść ten budyń na surowym cieście i dopiero piec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mrozisz tylko ta mniejsza czesc,druga od razu dajesz na blache i w piekarnik na podpieczenie.ja pieklem okolo 15min.bylo eleganckie

      Usuń
  12. Piecze się☺ zobaczymy rezultat po spróbowaniu😉 napiszę jutro jak wyszedł😀

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy truskawki należy rozmrozić przed wyłożeniem?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy przepis jest na dużą blachę do ciasta? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnią, nie największą bo zabraknie na górę ;-)

      Usuń
    2. im mniejsza blaszka tym wyższy wypiek, tutaj wymiary blachy nie mają kolosalnego znaczenia. Będzie niższy lub wyższy po prostu ;-)

      Usuń
  17. Drugie pytanie ile pieczemy spód?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto jest przepyszne! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre. Jedynie co to robiąc na dużej blaszce zabrakło mi kruszonki i musiałam dorobić, także jeśli ktoś też planuje robić ciasto na dużej blaszce to polecam jednak zrobić więcej ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto w piekarniku....pięknie wygląda a pachnie cudownie...dałam truskawki mrożone...dziękuję za przepis...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, to ciasto jest genialne również z borówkami, czereśniami, malinami ! Pozdrawiam!

      Usuń
  20. Ciasto godne polecenia, udaje sie praktycznie z każdymi mrożonymi owocami, próbowałam juz z truskawkami,malinami,jagodami,borówkami oraz śliwkami i za każdym razem bardzo dobrze wychodzi. Kruche ciasto samo w sobie jest juz pyszne. Zawsze odmierzam ilość maki na wadze kuchennej wtedy zawsze wychodzi idealne i nie musze dodawać wiecej. Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam ciasto ale nie wiem dlaczego piana jest rzadka . Ale w smaku jest bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy zamiast margaryny może być kostka masła?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!