Żurek



250 - 500 ml zakwasu żytniego z tego przepisu
2 litry bulionu
500 g surowej białej kiełbasy, dodatkowo kiełbasy wiejskiej wędzonej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka jeśli lubicie
2 łyżeczki suszonego majeranku
• około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu

4 łyżki śmietany 30% oraz łyżka mąki pszennej graham 1850  Młyn Kopytowa
Do podania:
• dwie łyżki ziaren prażonych Euforia od Ziarenkowo  Ziarenkowo, zamiast chleba u mnie

Ugotuj bulion według swojego przepisu bądz skorzystaj z dobrej bulionetki. Gdy się zagotuje, dodaj zakwas , majeranek, czosnek przetarty przez praskę oraz pieprz ziołowy Skworcu. Następnie chrzan. Zagotuj na malutkim płomieniu ciągle mieszając.

 Dodaj łyżkę mąki Młyn Kopytowa. Należy wymieszać. Dodać śmietany. Kiełebasy jak lubimy albo zasmażonej albo surowej. Gotować.

 Można dodać ugotowane jajo lub boczek.

 Co region to żurek.Podawać z chlebem, ja zamiast chleba posypałam sobie obficie całość Euforią od Ziarenkowo- 



SMACZNEGO!



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!