Żurek
• 250 - 500 ml zakwasu żytniego z tego przepisu
• 2 litry bulionu
• 500 g surowej białej kiełbasy, dodatkowo kiełbasy wiejskiej wędzonej
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka jeśli lubicie
• 2 łyżeczki suszonego majeranku
• około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu
• 4 łyżki śmietany 30% oraz łyżka mąki pszennej graham 1850 Młyn Kopytowa
Do podania:
• dwie łyżki ziaren prażonych Euforia od Ziarenkowo Ziarenkowo, zamiast chleba u mnie
Ugotuj bulion według swojego przepisu bądz skorzystaj z dobrej bulionetki. Gdy się zagotuje, dodaj zakwas , majeranek, czosnek przetarty przez praskę oraz pieprz ziołowy Skworcu. Następnie chrzan. Zagotuj na malutkim płomieniu ciągle mieszając.
Dodaj łyżkę mąki Młyn
Kopytowa. Należy wymieszać. Dodać śmietany. Kiełebasy jak lubimy albo
zasmażonej albo surowej. Gotować.
Można dodać ugotowane jajo lub
boczek.
Co region to żurek.Podawać z chlebem, ja zamiast chleba
posypałam sobie obficie całość Euforią od Ziarenkowo-
SMACZNEGO!
Na taką pyszną zupkę to ja się wpraszam :-)
OdpowiedzUsuń