Maślane ciasteczka z musli
Dziś
podrzucę przepis na szybkie, wręcz ekspresowe ciastka z musli, które
można zrobić nawet jak się ma...gorączkę jak ja. Super do kawy i do
podgryzania, w domu lub na wynos. Mają zwartą strukturę, nie kruszą się.
Składniki
-125
g miękkiego masła
-150
g cukru
-1
jajko
-pół
łyżeczki aromatu waniliowego
-175
g maki
-pół
łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta
soli
-pół
szklanki lub tyle ile chcesz musli Sante z owocami tropikalnymi,
ważne aby były te owoce bo one dadzą ciekawy smak całości
Nagrzej
piekarnik do 190 stopni i przygotuj dwie blachy, które musisz
wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło
oraz cukier utrzyj na jasnopastelową puszystą masę.
Następnie
dodaj jajko i wanilię. Mieszaj.
Dodaj
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. A na
końcu musli Sante.
Delikatnie
wymieszaj i dokładnie, aby wszystko ładnie się połączyło.
Tak
przygotowana masę włóż do dekoratora, ale bez końcówki bo np.
żurawina i rodzynki nie przejdą. Wyciskaj dużym głównym otworem,
bądz jak wolisz nakładaj łyżeczką prosto na blachy.Zostaw spore odstępy-ciasteczka rosną.
Piecz
nie więcej jak 12- 15 minut. To zależy od piekarnika, ale po 10
minutach już musisz do nich patrzeć, bo moment i możesz je za
bardzo wysuszyć i będą twarde.
Przygotuj
polewę z masła, cukru i kakao i wody.
Jedną
trzecią margaryny włóż do garnuszka, razem z 3 łyżkami cukru , łyżką kopiastą kakao i jedną łyżką wody. Mieszając rozpuść składniki . Gorącą
polewą zrób paski na ciasteczkach.
Smacznego !
Piękne i kuszące! :)
OdpowiedzUsuńKusiły...jeden dzień tylko przeżyły!
Usuńnapisałam komentarz a go nie ma,trudno ale ciasteczka trzeba wyprobować
OdpowiedzUsuńKOniecznie, widzę że na FBjuż ktoś je zrobił. Proste jak drut!
UsuńMniam jakie pyszne ciasteczka, zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńMarzenka, kilka minut i gotowe!
UsuńWspaniale wyglądają te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńNa każdą kieszeń, do każdej keiszeni ! Dziękuje!
UsuńZ takimi pysznościami nawet chorobę jakoś łatwiej znieść :)
OdpowiedzUsuń...to się zgadza! Dziękuje!
UsuńRewelacja! Zrobiłam wczoraj są naprawdę przepyszne ! Polecam Wszystkim :)
OdpowiedzUsuń