Miodowe ciasto z jabłkami
To
ciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje.
Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej
smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie
się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty
kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki
placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa, do dzieła!
Proporcje
na 1 blat miodowy. Będą potrzebne dwa.
- 300 g mąki
- 1 żółtko
- 150 g margaryny
- 1 łyżeczka sody
- 50 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wody
Masa
jabłkowa
- około 2 kg jabłek, może być więcej
- 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa
Najpierw
zajmujemy się miodowymi blatami .
Uruchomiłam
robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę ,
następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam
wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam
do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat
wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia.
Po
chwili zrobiłam drugą kulę z podanych wyżej proporcji
rozwałkowałam i upiekłam jak pierwszą.
Jabłka
obrałam, poszatkowałam na dużych oczkach i włożylam do granka z
grubym dnem i zaczęłam smażyć od czsu do czasu mieszając. Kiedy
jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze
chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na
miodowe ciasto.
Jeden
miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka
lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj
brzegi. Schłódz i włóż do lodówki najlepiej na noc.
Placek
idealnie się kroi, nie łamie, jest wyjątkowy mimo, że ma tak
banalne składniki. Idelany dla dzieciaków.-, gdyż nie zawiera
ciężkich maślanych mas. Może poleżeć nawet 3 dni. Im dłużej
leży tym jest smaczniejszy. Przed krojeniem posypcie cukrem pudrem.
Smacznego
!
połączenie miodu i jabłek musi smakować.Ja umiem tylko jablecznik i tez nie zawsze wychodzi,inne przepisy ciężko,a jeszcze umiem bananowiec
OdpowiedzUsuńTen wyjdzie na 100% bo mnie wyszedl
UsuńBardzo pyszny przepis, ciacho rewelacyjne, poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńZostał dokładnie jeden kawalek, proszę!
UsuńKolor ma piękny :)
OdpowiedzUsuńZłoty jak jesień,dziekuje!
Usuń