Placki ziemniaczane ze szpinakiem SYS....bez użycia tarki!



Czy to możliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE!
Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie-




...........bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem!
Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę!


 Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków ziemniaczanych Babci Zosi... Ach! I ogórki kiszone !


 Na babcinej wodzie z Grabin! Kiszone ! Nie korniszony …!

Wykonanie tych palcków ziemniaczanych jest banalnie proste, jak otwarcie kartonika i wyjęcie torebek ze środka.
Wsypujemy proszek do miski – uwaga – same naturalne składniki ! 



Dodajemy wody zgodnie z zaleceniem na opakowaniu , mieszamy. Czekamy około 10 minut aż wszystko ładnie napęcznieje. 


W razie potrzeby można dodać więcej wody. Ja dodałam więcej wody i ząbek czosnku.
Rozgrzałam patelnie z olejem i zaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka !

Wyobrazcie sobie TEN zapach.
Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku.
I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych!
Placuszki chrupiące, złote, pyszne!



Nie ma jak Danie Babci Zosi z Podkarpacia!
Moc wspomnień...i zero wysiłku...



Smacznego!

Więcej o Daniach Babci Zosi dowiecie się TUTAJ! Klik!



Komentarze

  1. Ciekawa kompozycja placki, szpinak, kaszanka, ogórki :)
    Jednak najbardziej ciekawią mnie te placki ... Obserwuję Twój Blog od jakiegoś czasu i chyba się w końcu skuszę na zakup takiej paczuszki. Nie jestem fanką półproduktów, ale na placki chyba się skuszę. Ciekawa jestem czy zmienię zdanie po wypróbowaniu i co powiedzą domownicy??? Wszak robienie placków, tarcie smażenie .... to u nas praca zespołowa i bardzo twórcza :)
    Zobaczymy ... intrygujące te placki :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Szkat

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu produkty firmy Sys znam i używam od jakiegoś czasu. Są rewelacyjne w smaku i bardzo dobre gatunkowo, jednym słowem pysznie i zdrowo. Polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, zdrowy pomysł na obiad :) Pozdrawiam, gingerbreathblox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam się głodna na sam widok! Muszę koniecznie wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!