Pieczona wołowina w sosie własnym.

 Pieczona wołowina w sosie własnym.

Mięso wołowe na obiad do ziemniaków z duszoną kapustą. 


Pieczona wołowina w sosie własnym.
Pieczona wołowina w sosie własnym.


Pyszna i rozpływająca się w ustach wołowina na obiad od czasu do czasu powinna się pojawić na naszym stole. Wbrew opiniom, nie należy wybierać jasnoczerwonej wołowiny na pieczeń wołową. Dlaczego? Jest ona oczywiście bez wątpienia świeża, ale nie zdążyła skruszeć. A my potrzebujemy mięso skruszałe. Szukaj zatem ciemniejszych, ale nie zeschniętych kawałków pieczeni wołowej. Wołowina z piekarnika musi się piec około 4 godzin.


Pieczona wołowina w sosie własnym.
Pieczona wołowina w sosie własnym.


Składniki:

- 800 g mięsa wołowego (np.polędwica lub rostbef)

- 2 łyżki oliwy z oliwek EVO

- sól i pieprz do smaku

-2 cebule, pokrojone w cienkie plastry

- 3- 4 ząbki posiekane 

- 2 marchewki pokrojone w plastry

- 2 gałązki rozmarynu

- 2 liście laurowe

- 500 ml bulionu 

- 2 łyżki mąki ( opcjonalnie do zagęszczenia sosu ) 


Pieczona wołowina w sosie własnym.
Pieczona wołowina w sosie własnym.


Do podania:

U mnie ziemniaczki z kapustką.


Jak zrobić pieczoną wołowinę?

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mięso posól, popieprz i obsmaż na oleju z każdej strony na patelni, tak aby uzyskać złoty kolor.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni, na oleju, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Dodaj warzywa do mięsa w naczyniu żaroodpornym. Dodaj rozmaryn i liście laurowe. Zalej wszystko bulionem np. wołowym. Naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Piecz około 4 godzin, aż mięso będzie miękkie. Możesz skrócić czas do 3 i pół godziny, ale na 20 minut przed końcem pieczenia usuń folię, odkryj mięso, tak aby lekko się zarumieniło.  Jeśli chcesz gęstszy sos, po upieczeniu wyjmij mięso i zagęść sos na patelni dodając mąkę. To oczywiście opcjonalnie. 

Podawaj pieczoną wołowinę pokrojoną w plastry lub w kawałkach, polaną sosem i podkręconą świeżym rozmarynem, w towarzystwie ziemniaczków i kapustki.


Pieczona wołowina w sosie własnym.
Pieczona wołowina w sosie własnym.


Ciesz się smakiem pieczonej wołowiny!












Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!