Wyniki Konkursu Słodkie Świętowanie z Florina
Czas
ogłosić zwycięzcę Świątecznego Konkursu "Słodkie
Świętowanie z Floriną"!
Nadesłane
przez Państwa słodkości z pewnością rozbudziły zmysły nie
jednego naszego fana, ponadto zagoszczą na wielu stołach
wigilijnych.
Wybór,
jak to zwykle bywa był bardzo trudny, jednak świąteczny sernik w
wykonaniu Pani Marzeny Szkodzińskiej podbił serca wielu osób i to
właśnie ten przepis zostaje nagrodzony nowoczesnym i praktycznym
kompletem garnków z kolekcji Novigo!
Pani
Marzenie Szkodzińskiej serdecznie gratulujemy!
Przepis
p. Marzeny Szkodzińskiej
Świąteczny sernik
Składniki:
- 1 kg twarogu w wiaderku dobrej jakości
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 3/4 puszki masy kajmakowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałów
- 90 g masła
- 240 g ciasteczek oreo plus 6 sztuk do dekoracji (7-8 opakowań po 6 sztuk )
Wykonanie:
Do blendera lub miksera wrzucamy ciasteczka oreo, ale bez nadzienia i miksujemy, dodajemy następnie miękkie masło i ponownie miksujemy. Tortownicę (średnica 24-26 cm) smarujemy masłem i wykładamy masę ciasteczkową, lekko dociskamy. Chowamy do lodówki.
W tym czasie jajka wbijamy do miski i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puch. Zmniejszamy obroty i dodajemy twaróg, cukier puder, następnie 3/4 masy kajmakowej i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż składniki się połączą. Wyciągamy tortownicę z lodówki i wstawiamy piekarnik na 150 stopni. Przelewamy masę serową na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny, grzanie góra/dół. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy tylko drzwiczki. Po jakiejś godzinie wyciągamy sernik i odstawiamy do wystudzenia, następnie rozsmarowujemy resztę masy kajmakowej na wierzchu i po bokach, migdały prażymy na patelni. Ciasteczka kroimy na pół i układamy na serniku. Jak wystygną migdały to posypujemy nimi sernik. Schładzamy w lodówce.
Świąteczny sernik
Składniki:
- 1 kg twarogu w wiaderku dobrej jakości
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 3/4 puszki masy kajmakowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałów
- 90 g masła
- 240 g ciasteczek oreo plus 6 sztuk do dekoracji (7-8 opakowań po 6 sztuk )
Wykonanie:
Do blendera lub miksera wrzucamy ciasteczka oreo, ale bez nadzienia i miksujemy, dodajemy następnie miękkie masło i ponownie miksujemy. Tortownicę (średnica 24-26 cm) smarujemy masłem i wykładamy masę ciasteczkową, lekko dociskamy. Chowamy do lodówki.
W tym czasie jajka wbijamy do miski i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puch. Zmniejszamy obroty i dodajemy twaróg, cukier puder, następnie 3/4 masy kajmakowej i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż składniki się połączą. Wyciągamy tortownicę z lodówki i wstawiamy piekarnik na 150 stopni. Przelewamy masę serową na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny, grzanie góra/dół. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy tylko drzwiczki. Po jakiejś godzinie wyciągamy sernik i odstawiamy do wystudzenia, następnie rozsmarowujemy resztę masy kajmakowej na wierzchu i po bokach, migdały prażymy na patelni. Ciasteczka kroimy na pół i układamy na serniku. Jak wystygną migdały to posypujemy nimi sernik. Schładzamy w lodówce.
Ale super niespodzianka mnie dzisiaj spotkała :-) dziękuje bardzo, ale się cieszę :-)
OdpowiedzUsuń