Wyniki Konkursu Słodkie Świętowanie z Botti
"Słodkie
Świętowanie z Botti"!
Nadszedł czas by wyłonić zwycięzcę naszego Świątecznego Konkursu!
Nadszedł czas by wyłonić zwycięzcę naszego Świątecznego Konkursu!
Podesłane
przez Państwa propozycje z pewnością sprawią rozkosz dla
podniebienia wielu gości przy wigilijnym stole…
Jednak
nagrodzony może zostać tylko jeden przepis, którym został
Toskański placek świąteczny Pani
Moniki Lemko!
Serdecznie
gratulujemy!
Toskański
placek świąteczny Pani Moniki Lemko!
Toskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy.
Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą.
Jeśli chcecie go upiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam.
Składniki:
300 g całych migdałów,
100 g suszonych fig,
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,
150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny,
150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy,
szczypta gałki muszkatołowej,
1 duża pomarańcza,
8 kostek cukru,
250 g cukru białego,
200 g mąki,
cukier puder do posypania,
gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Migdały sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i przesypujemy na blachę od piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i prażymy w nim migdały, aż nabiorą złotawego koloru. Zrumienione migdały, studzimy i siekamy na grubą kostkę.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.
Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.
Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok.
Cukier przesypujemy do garnka o dużym dnie i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy nasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak). Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto, którym starannie wylepiamy dno i ścianki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestudzenia.
Toskański placek powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku przez tydzień. Następnie ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować gorzka czekoladą.
Smacznego
Toskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy.
Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą.
Jeśli chcecie go upiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam.
Składniki:
300 g całych migdałów,
100 g suszonych fig,
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,
150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny,
150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy,
szczypta gałki muszkatołowej,
1 duża pomarańcza,
8 kostek cukru,
250 g cukru białego,
200 g mąki,
cukier puder do posypania,
gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Migdały sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i przesypujemy na blachę od piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i prażymy w nim migdały, aż nabiorą złotawego koloru. Zrumienione migdały, studzimy i siekamy na grubą kostkę.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.
Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.
Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok.
Cukier przesypujemy do garnka o dużym dnie i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy nasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak). Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto, którym starannie wylepiamy dno i ścianki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestudzenia.
Toskański placek powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku przez tydzień. Następnie ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować gorzka czekoladą.
Smacznego
Z miłą chęcią wypróbuje przepis na ten placek toskański, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń