Crepes
...czyli
po prostu naleśniki!
We
Włoszech tzw. crepes- naleśniki spożywa się niezwykle rzadko, są
rarytasem z górnej półki i podawane są zazwyczaj z nutellą tak
od serca i prażonymi orzeszkami ziemnymi...
W
roku 2008 mieszkałam jeszcze w regionie Piemont i pojechałam do Turynu na
Święto czekolady.
Zapragnęłam
słynnych CREPES ze słynną czekoladą GIANDUIOTTO ! Już
od dawna wiadomo, że Piemont i jego stolica Turyn są znaczącym
centrum przemysłu cukierniczego. Caffarel, najbardziej znany
piemoncki cukiernik, wynalazł przepis na słynne turyńskie praliny
z orzechami laskowymi zwane gianduiotto.
Zasiadłam
wtedy wygodnie pod parasolami i zamówiłam sobie normalnie NALEŚNIKA
, sztuk jedna. Przybył naleśnik złożony na pół, w środku
czekolada z rozpuszczonych gianduiotto- niesamowity smak. Posypany
cukrem pudrem. Bez orzeszków.
Zjadłam
tego jednego naleśniczka i... zawału mało nie dostałam kiedy
kelner za tego naleśnika z małej patelni zaśpiewał mi calutkie 5
euro i 2.70 euro za espresso! Dodam, że w 2014, w Rzymie , za
espresso płaciłam w każdym barze 0.95 cent ! Nie wiem, może
podano mi Lavazza, która pochodzi właśnie z Turynu i dlatego mnie
tyle kosztowała? No mniejsza z tym...
Ale
nie żałuję. Święto czekolady było wyśmienite ! W 2014 roku
obchodzono je w Turynie w dniach 21-30 litopada. Pomyślcie ileż
czekolady przeznaczono na degustację.
Przypomnialam
sobie o tym właśnie dziś. Kiedy piłam moje espersso.
Postanowiłam
zrobic naleśniki po prostu. Inaczej, tak na włoską nutkę. Żeby
przyciągnąć kilka regionów słynących ze swoich flagowych
produktów- czekolada- Turyn, migdał- Sycylia konkretnie Avola
prowincja Syrakuzy oraz truskawka z Cassibile prowincja Syrakuzy.
Do
moich crepes użyłam
- 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody- z samym mlekiem naleśniki będą zbyt twarde.
Miksujemy
wszystko razem.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej smietany.
Smażymy na złoto z obydwu stron. Ja smażyłam na oleju kokosowym.
Nie pali się!
Nadzienie
-rozpuszczona
czekolada Gianduiotto , jak nie posiadamy ,najlepiej czekolada gorzka
-Dżem
z truskawek 100% owoców streamline
- płatki migdała Skworcu
Posmaruj
jeden naleśnik dżemem truskawkowym Streamline 100 % owoców bez cukru
Aby
zapewnić niezawodną i wysoką jakość produktów, świeże owoce i
warzywa przywożone są bezpośrednio z pola do zakładów, a
następnie przetwarzane przy użyciu zaawansowanej technologii, co
pozwala na zachowanie w gotowym produkcie maksymalnej ilości
witamin, soli mineralnych oraz mikroelementów. Wdrożony system
kontroli jakości HACCP, certyfikat EFSiS (BRC) oraz doświadczona
kadra zapewniają wysoka jakość produktów.
Polej
gorącą czekoladą, rozsmaruj ją.
Przykryj drugim naleśnikiem.
Zrób
maziaje z czekolady i posyp po wierzchu prażonymi na patelni,
płatkami migdała.
Pokrój
nożem do pizzy.
Moje
święto dwóch regionów ,odległych od siebie około 1510 km
,zamknięte w jednym, aromatycznym i pełnym wspomnień...naleśniku
!
Smacznego
!
To ja też tak od serca poproszę ! i dużo Nutelli ;)
OdpowiedzUsuńz migdalkami ma być? Proszę się częstować!
UsuńOj aż dostałam ślinotoku na widok tych naleśników, ale mam na nie ochotę, chyba sobie usmażę ze dwie sztuki :-)
OdpowiedzUsuńAwaryjne danie !
UsuńKasiu czy ty masz litość
OdpowiedzUsuńMam mam...te akurat nie były tak pozno podane hahahah
UsuńAle ja by zjadła teraz naleśniki! :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie. Mogą być z różnym nadzionkiem !
Usuń