Krucho -drożdżowe pierożki z marmoladą


Zrobiłam krucho-drożdżowe pierożki z marmoladą, na potrzeby Dnia Babci w domu.
Zrobiłam pierożki...żeby nie robić...rogalików !

Składniki:
– 250 g masła
– 3 szklanki mąki pszennej typ 500 http://mlyn-kopytowa.pl/
– 60 g drożdży świeżych
– 1 łyżka cukru pudru
– 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
– 8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
– dowolna marmolada lub powidła

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży i cukru zrób rozczyn,zostaw w cieplym miejscu do wyrośnięcia.
Masło,cukier,mąkę posiekaj dotąd, aż ciasto będzie przypominalo kruszonkę.
Dodaj rozczyn, resztę śmietany, zagnieć ciasto. I zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i wyrób, rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka jak na pierogi. Układaj na każdym kółku po lyżeczce marmolady i składaj na pół. Lekko dociśnij brzegi widelcem.
Piec w temperaturze 190ºC przez 15 – 20 minut, aż pierożki będą rumiane. Posypać cukrem pudrem i dodatkowo można zrobić polewę czekoladową . Zrobić „maziaje” po wierzchu ! Dzień babci udany ! A pierożki ...kruche i aromatyczne ...


Smacznego !



Komentarze

  1. Pierożki z marmoladą wołają do mnie: zjedz mnie ! a weź i weź jak się przez monitor nie da ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pierożki, pysznie wyglądają. Zjadłabym...zrobimy tak - Ty mi podeślesz pierożki a ja dla Ciebie wyślę rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!