Typowo włoski obiad dla małych... i dużych !
Zrobię
obiad dietetyczny. Dziś u mnie jedno danie.
Będzie
typowo po włosku. Często jadałam tak w regionie Piemont. Jak
Sycylia preferowała drób i koninę, Friuli Wenecja Julijska kochała
czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci
jako..schab!
Schabik
z grilla!
Składniki
- sos pomidorowy robiony w domu, znajdziecie go pod tym przepisemSALSA tutaj
- makaron penne u mnie Czanieckie Makarony
- mięso mielone na 4 kulki
- przyprawy do mielonego
- 2 plastry schabu
- zioła ulubione
- glassa sojowa Ponti od INDEX FOOD
- ocet balsamiczny z ModenyPonti od INDEX FOOD
- olej lniany OLEOFARM
- sól,pieprz,bazylia,
- mieszanka sałat-umyte gotowe do spożycia
- parmezan
Ugotuj
sos pomidorowy według TEGO PRZEPISU
Mięso
mielone dopraw jak lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one
schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym.
Międzyczasie
ugrilluj kotlety schabowe.
Ugotuj
penne al dente.
Przygotuj
sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry,
zdrowy, aromatyczny i z charakterkiem.
Polej
octem balsamicznym Ponti. Ja lubię dużo!
Wymieszaj.
Makaron
zalej sosem. Wymieszaj. Dla dzieci przygotowałam typowo piemonckie
danie , penne z salsą i kuleczkami mięska mielonego, dodatkowo
parmezan!
A
dorośli dostali penne z salsą, grilowany schab z glassą sojową
Ponti.
Dodatkowo sałatka chrupiąca i aromatyczna.
Nie
zapomnijmy o parmezanie tartym na nasz makaron!
Buon
appetito a tutti !
To ja poprosze ten typowo włoski obiad, pyyyszne wyglada :)
OdpowiedzUsuńGdzie podeslać ? dziękuję i pozdrawiam !
UsuńTo ja też poproszę porcyjkę :)
OdpowiedzUsuń