Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną,grzybami i...strogonowem
Na
kolację podałam gołąbki. Zrobiłam popołudniu , więc akuratnie
jak znalazł!
Składniki
- kapusta około 12 liści
- kasza gryczana: 2 woreczki
-cebula
-jajo
-grzyby
suszone: 2-3 garście
-łyżka
masła do smażenia
-Sól,
pieprz
- Strogonow Primavika- w nim się będą nasze gołąbki zapiekały
Sposób
wykonania
Dokładnie
dzień
wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w zimnej wodzie
Teraz
zajmiemy się kapustą. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do
wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb by móc odrywać
kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj
wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż
nabiorą elastyczności. Wyłóż na ścierkę, niech ociekną i
wystygną.
Ugotuj kaszę gryczaną. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm
kawałki.
Pokrojoną w kostke cebulkę, usmaż na maśle, po czym
dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą,
dosmacz pieprzem , dodaj do smaku co chcesz. Przełóż do kaszy
i połącz ze zmiksowanym ładnie jajem.
Do
każdego liścia nałóż ok. 4 łyżki farszu, to zależy tylko od
liścia jki jest duży i zawijaj gołąbki. Na dnie garnka ułóż
pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki.
Możesz je ugotować na parze. Lub otworzyć gotowe danie
Strogonow od Primavika .
Wysmaruj brytfannę maslem lub oliwą poukładaj
gołąbki, tyle ile potrzebujesz. Zalej Strogonowem.
Posyp koperkiem,
bazylią i ziarenkami.
Zapiekaj w piekarniku.
Podawaj
posypane ziarnami od Ziarenkowo, bazylią, koperkiem.
Smacznego
!
bogata propozycja :) aż mi slinka pociekła :) świetny pomysł już czuje jak mi tu pachnie !!
OdpowiedzUsuńtrochę się trzeba "narobić" ale efekt jest powalający...dziękuję
UsuńTeż robie gołabkli z kaszą gryczaną i grzybami, roznie czasem daje pieczarki, w sezonie lesne grzyby. Nigdy nie probowalam ze strogonowem, a napewno jest pysznie
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! :) Ja robiłam podobne tylko z kaszą jęczmienną i grzybami :)
OdpowiedzUsuńKasza jęczmienna, zapomnialam o niej, czasem mieszam obydiwe..nawet jaglaną mieszam. Musze to nadrobić! Dziękuję za sugestię i podpowiedz ! Pozdrawiam !
UsuńWpraszam się na te pyszne gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńJuż fruną!
Usuń