Pierogi z suszonymi śliwkami
Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na
Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić
kilka pierożków.
ciasto
na pierogi:
- ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
dodatkowo
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2-3 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Na
stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Gdy zrobimy dolek na
środku to dodajemy roztopione masło i śmietanę. Nastęnie
dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i
jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykryjcie talerzykiem
lub ściereczką.
W
tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do
miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.
Teraz
rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka.
Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu
wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki
cedzakowej i przekładamy do miski.
Masło
topimy, dodajemy cynamon i brązowy cukier. Polewamy pierogi. Jeśli
lubimy to podajemy z bitą śmietaną.
Smacznego
!
Nigdy nie jadłam takich pierogów, ale muszą być pyszne. Kasiu podrzuć kilka sztuk :-)
OdpowiedzUsuńLecą po skosie do Ciebie!
UsuńNigdy nie jadłam wędzonych, suszonych śliwek.
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że takie pierogi będą przepyszne i wyjątkowe w smaku!
Śliwka koniecznie wędzona! I jednak widzę że z bitą smietaną..są najlepsze! U mnie tradycyjnie zawsze na Wigilię...tylko że w tym roku rotawirus przygwozdził niestety i sobei to powoli ...odbijam!
Usuń