Pierś z kurczaka z kapustą i grzybami na dwóch kaszach



Wymyśliłam sobie danie ze składników , które miałam w lodówce i na które miałam wyjątkową ochotę. Same w sobie ,trochę niezjadliwe- ale połączone w ten sposób- to mistrzostwo świata. Jak nazwać tę potrawę? Nie wiem...wiem, że dobra i że moje małe dzieci , które pierś z kurczaka trzymają dobę w buzi...zjadły bez mrugnięcia okiem i chciały jeszcze!
Że mnie smakuje to oczywiste, ale dzieci są sędziami bezlitosnymi. Przeszło ! Mistrzostwo świata!

Składniki
-pierś z kurczaka
-vinaigrette Monini pomarańcza limonka
-vinaigrette Monini classico
-przyprawa do kurczaka
-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
-seler naciowy u mnie mrożony
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • marchewka
  • ćwiartka bialej kapusty
  • grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody
  • Emmentaler w plasterkach
  • Gouda topiony w saszetce
  • ziarna prażone
  • kasza gryczana 1 woreczek
  • kasza jaglana 1 woreczek
  • 2 łyżki śmietany jeśli chcesz
  • -oliwa z oliwek Monini

Wykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.



Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek.



Włóż na 3 godziny do lodówki.
Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. 


Obsmaż do miękkości.

 Dodaj marchewki i duś pod przykryciem. 


Możesz podlać pół szklanki wody.
Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby.
Przykryj, duś.


Od czasu do czasu wymieszaj.
Ugotuj obydwie kasze. 

Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami.


Do kurczaka dodaj sery topione. 



Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos.
Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.
Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.



Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.

Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką.
Polałam sosem i winegretem Monini classico.


Całość posypalam ziarnami.Danie bardzo zdrowe, sycące ale zarazem bardzo lekkie.


Lekko grzybowy smak w sosie serowym z nutą winegretów Monini....zapytajcie dzieci !

Smacznego !



Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Komentarze

  1. Prawdziwe Mistrzostwo :-) Wpadłabym na taki obiadek, ale pewnie już wszystko zjadłyście :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie kulinarne eksperymenty smakuja najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..ten był wyjątkowy, i się powiódł, będę do niego wracała, dziękuję!

      Usuń
  3. smakowicie to wygląda,łatwe do zrobienia aby tylko mieć takie przyprawy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!