Szybkie ciasto ucierane z rodzynkami korynckimi Bio



To jest ciasto ekspresowe, które nigdy nie zawiedzie, zawsze się uda, a dodatki...zależą od naszej fantazji !

Składniki na ciasto
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • pół kostki margaryny
  • 80 g rodzynek korynckich BioFRESANO
  • przyprawa do serników i mas serowychSkworcu
  • mango kandyzowaneSkworcu


Polewa
  • 1 łyżka wody lub mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyzki cukru
  • 2 łyżki kakao Bio FRESANO
  • pomelo kandyzowaneSkworcu jako ozdoba
  • papaja kandyzowana jako ozdoba

Najpierw roztawpiamy pół kostki margaryny w rondelku. Następnie do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier, miksujemy na puszystą prawie białą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy.


Wlewamy margarynę i łączymy wszystko w całość.
Do ciasta wsypujemy rodzynki korynckie FRESANO



Ja osobiście nie przepadam za standardową rodzynką, ale KORYNTKI są rodzynką malutką i przypominają mi troszkę suszone borówki, więc łatwiej mi się przełamać. A dodatkowa wiedza na temat rodzynek i ich pozytywny wpływ na cały nasz organizm, sprawia, że chętniej po nie siegam!


Te suszone winogrona zawierają całe mnóstwo naturalnych bogactw, które pomoga naszemu zdrowiu i..brakowi zdrowia! Rodzynki zawierają wiele antyoksydantów, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, dlatego też są świetną alternatywą dla wina – co jest szczególnie istotne dla osób, które nie mogą pić alkoholu. Dzięki witaminie C i witaminom z grupy B oraz mikroelementom suszone winogrona pomogą usprawnić procesy metaboliczne, a zawarty w nim potas będzie wspierał obniżanie ciśnienia krwi. Zawartość boru poprawi koordynację rąk, oczu, pamięć oraz koncentrację. Ponadto naukowcy znaleźli w winogronach, resveratol i pterostilben, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem czynników rakotwórczych.
Należy tutaj również nadmienić, że rodzynki pomogą wytworzyć odpowiednie środowisko dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym, zregenerować organizm oraz przyspieszyć działalność wątroby i usprawnić system trawienny. Cała tajemnica tkwi w wartościach odżywczych rodzynek, które tworzą szeroki wachlarz. Znajdziemy w nich między innymi: błonnik, potas, cynk, żelazo, bor, wapń, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E.

Mieszamy łopatką i dodajemy mango kandyzowane oraz przyprawę do serników, tylko dlatego, że ma ciekawe składniki i cudnie pachnie !



Wlewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia .

Szybko wkładamy do piekarnika na 190 stopni nie więcej i pieczemy ok. 35-45 minut. To zależy tylko od piekarnika.

Wyciągamy. Chłodzimy. Odklejamy papier. Robimy polewę.

Do rondelka dajemy margarynę, cukier kakao FRESANO , łyżkę wody lub mleka i roztapiamy delikatnie mieszając aby się nie chwyciło do spodu. Można to wszystko roztopic w kąpieli wodnej.



Posypujemy placek cukrem pudrem , a następnie robimy maziaje z polewy . Posypujemy owocami kandyzowanymi. Pomelo kandyzowane Skworcu jest pięknie zielone i nada całości tropikalnego wyglądu.


Chłodzimy, ale nie w lodówce.

Smacznego !


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!