Poobiednia Irish Whisky- caffe corretto
Caffe
corretto, to kawa z dodatkiem ulubionego alkoholu- grappa, sambuca czy koniak. We Włoszech
głównie pijana po obiedzie. To espresso z ulubioną nutką
alkoholową.
Jako,
że dzień mamy mglisty i ciężki, a głowa opada sama na piersi, to
postanowiłam się uraczyć taką wyjątkową kawką. Żeby mnie nie
ciupnęło za bardzo, do mojej kawy dodałam mimo wszystko mleka, a alkoholu dałam
ilości śladowe.
Zmieliłam
ziarna kawy
irish whisky Skworcu w młynku.
Zaparzyłam
mocnego espresso w mojej moka.
Podgrzałam
mleko.
I
do mojej pysznej i aromatycznej kawki wlałam sobie..grappy.
Czystej
grappy na zdrowie. Około 2 łyżeczek na filiżankę.
Postawi
na nogi, rozgrzeje....!
Takie
połączenie jest smaczne, aromatyczne i od czasu do czasu
wskazane...na zdrowie !
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMmm, pycha :) Choć na przerwę w pracy się nie nadaje ;)
OdpowiedzUsuń