Poobiednia Irish Whisky- caffe corretto


Caffe corretto, to kawa z dodatkiem ulubionego alkoholu- grappa, sambuca czy koniak. We Włoszech głównie pijana po obiedzie. To espresso z ulubioną nutką alkoholową.
Jako, że dzień mamy mglisty i ciężki, a głowa opada sama na piersi, to postanowiłam się uraczyć taką wyjątkową kawką. Żeby mnie nie ciupnęło za bardzo, do mojej kawy dodałam mimo wszystko mleka, a alkoholu dałam ilości śladowe.

Zmieliłam ziarna kawy irish whisky Skworcu w młynku.



Zaparzyłam mocnego espresso w mojej moka.
Podgrzałam mleko.


I do mojej pysznej i aromatycznej kawki wlałam sobie..grappy. 


Czystej grappy na zdrowie. Około 2 łyżeczek na filiżankę.
Postawi na nogi, rozgrzeje....!

Takie połączenie jest smaczne, aromatyczne i od czasu do czasu wskazane...na zdrowie !



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!