Schab w ziołach z szynkowara





Bardzo ,ale to bardzo , chciałam się dowiedzieć, jak smakuje schab z szynkowara, schab zrobiony w domu ! Własna szyneczka!
Niedawno dostałam  SZYNKOWAR !


Zestaw singla , w sam raz na pierwsze przygody z wyrobami garmażeryjnymi we własnej kuchni.
Szynkowar dostałam od TRADISMAK

Postanowiłam poczekać chwilkę, gdyż moja znajoma obiecała mi, że gdy tylko nadarzy się okazja, to „łupnie świniaka” i dostarczy mi pachnący i śweżutki kawałek schabiku.
Zależało mi na na schabie z „pierwszej ręki”, gdyż podobno szynka jak i wyroby ze schabu są aromatyczne i pachnące.
W końcu upragniony schabik dotarl do mnie, cale okrągłe kilo i mogłam zabrać się za moja szyneczkę.



Wykonanie jest proste, efekt aromatycznie zniewalający. To moja pierwsza szynka z szynkowara i na pewno nie ostatnia, gdyż po oswojeniu się z szynkowarem, pomysły same będą cisnąć się do głowy. Nie taki diabeł straszny jak go malują.

Składniki na schab w ziołach
-880 g schabu
  • półtorej łyżeczki PEKLOSMACZKA
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedziwedzim i szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka zielonej siekanej natki pietruszki
  • pieprz ziołowy SKWORCU 
  • 2 łyżeczki marynaty staropolskiej SKWORCU


Odważ mięso i pokrój na małe kawałeczki.
Przełóż do szklanej miski.
Wsyp wszystkie składniki .


 Wymieszaj dokładnie , najlepiej rękami, tak ,aby każdy kawałek obtoczył się w przyprawach.


Zamknij szklany pojemnik i włóż na noc do lodówki.


Na drugi dzień przełóż do foremki, załóż sprężynę i zaczep zgodnie z instrukcją.


Dno garnka wyłóż ścierką kuchenną.
Zalej wrzątkiem aż do górnego poziomu i zacznij delikatnie gotować szynkę. Nie musi bulgotać i raczej nie powinna, gdyż nie należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut.


Następnie wyłączyć gaz. Wyciągnąć delikatnie formę- wylać z niej sos, który się wytworzył i wstawić, najlepiej do zlewu z zimną wodą, w celu wychłodzenia szynki.
NIE OTWIERAĆ szynkowara!
Włożyć go jak jest do lodówki, na dobę.
Na drugi dzień zwolnić zaczep, ściągnąć sprężynę i odwrócić pojemnić dnem do góry, polewać gorącą wodą, szynka powinna się sama wysunąć z foremki.





Zapachu nie da się opisać, ale jest piękny ! Polecam z czystym sumieniem, na sam początek przygód z własnymi szynkami, właśnie ten zestaw- ZESTAW SINGLA kompletny we wszystko. Idealny na start!



Smacznego !


Komentarze

  1. swietnie wyglada i super, że w domu robiona

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem zainspirowana, od kilku miesięcy mam zamiar kupić szynkowar, chyba warto.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!