Sernik z wiaderka na kruszonce




Wykombinowałam na ostatni dzień roku sernik, bo miałam w lodówce 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku.
Wykorzystałam przepis na...wiaderku!
Każde wiaderko – każdy producent ma inny przepis.
Na moim wiaderku pisało, że trzeba sobie zrobić kruchy spód. Nie miałam weny, nie miałam pomysłu. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam eksperyment.
Mój serniczek jest na pysznej chrupiącej kruszonce!
Całość genialnie prosta.Pyszna.Odświętna!

Składniki na kruszonkę
-100 g miałkiego cukru ale nie cukru pudru + łyżka cukru waniliowego
-80 g zimnego masła 82% tłuszczu

Masa twarogowa
-1 opakowanie twarogu sernikowego z wiaderka 1 kg
-300 g cukru pudru
-7 jajek
-100 g masła
-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-1 cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Najpierw z podanych składników przygotuj kruszonkę .



  I wysyp na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij dobrze do dna. Odłóż blachę na bok.



Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy,masło, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia utrzeć na puszystą masę. Dodać twaróg, połączyć delikatnie mieszając ,ale już nie miksować.




Z białek ubic pianę na sztywno.
Połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki.
Przygotować żurawinę suszoną.




 Mieszać w masę serową.
Wyłożyć na kruszonkę.


Piec w 180 stopniach około 80- 90 minut. Tak pisze na wiaderku. Ja piekłam godzinę i 10 minut.Wsytarczyło spokojnie.

Na wierzch przygotować polewę. Jedna trzecią margaryny roztopic z dwoma łyżkami wody, 4 łyżkami cukru i 3 łyżkami kakao Skworcu.

Następnie wierzch sernika posypujemy  płatkami migdałowymi Skworcu.



Płatki wcześniej prażymy na patelni.
I sernik gotowy.Naturalnie schłodzony w lodówce, dnia następnego , smakuje najlepiej.




Smacznego !



Komentarze

  1. To ja poproszę kawałeczek :-) dzisiaj mam chęć na coś słodkiego :-) pozdrowionka noworoczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik-moje ukochane ciasto, pięknie wygląda i jeszcze ta polewa czekoladowa, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...dziękuje pragnę zaznaczyc że ta kruszonka pod spodem zrobila taki fajny efekt ! A polewa musi byc musi !

      Usuń
  3. Mmm, wyszedł Ci naprawdę cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pychota. Jestem wielbicielką serników, taki chętnie bym spałaszowała :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!