Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami
Moi
Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do
tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to
wszystko...odbić!
Zdrowo,
rzecz jasna!
Dzięki
uprzejmości Karola i Ani, w sieci mojej kuchni wpadł SUM!To druga
co do wielkości (po biełudze)
ryba Europy i
największa europejska ryba słodkowodna.
Mięso
suma jest białe, delikatne i średnio tłuste.
Zawiera niewielką
ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo
przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso
suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono
ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go
spróbował, na pewno do niego wróci.
Skóra
suma nie posiada łusek, co ułatwia jego oporządzanie i skraca czas
pracy przy przygotowywaniu potrawy.
I
ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko.
Żałuję, że nie mogłam otworzyć białego wina, przez masę
leków..ale sum dobry i bez wina jest !
Składniki
- SUM dzwonko
- ziemniaki
- przyprawa sumak
Sumak pochodzi
z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie na
wszystkich obszarach śródziemnomorskich, zwłaszcza na Sycylii i
południowych Włoszech oraz w części środkowej Bliskiego Wschodu
głównie w Iranie.
Jest
niezbędnym składnikiem w kuchni arabskiej i jest używany zamiast
cytryny ze względu na swoją kwaskowatość i cierpkość.
Jagody
mają właściwości diuretyczne (moczopędne) i są stosowane w
dolegliwościach jelitowych oraz zmniejszają gorączkę. Na Bliskim
Wschodzie, kwaśny napój pity w celu łagodzenia dolegliwości
żołądkowych.
-natka
pietruszki- pęczek
-cytryna
-czerwony
pieprz
-pieprz
czarny świeżo mielony
-pikantna
sól
-vinaigrette
Monini – pomarańcza i limonka
-oliwa z oliwek Monini
-gotowa
mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy,
lebiodka majeranek
-ziarna prażone
Rybę
natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej
na noc.
Na
drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier
do pieczenia.
Pokrój
cytrynę w plastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem
czerwonym. Ułóż na wierzchu suma.
Posyp
całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę
pietruszki, posyp sumakiem.
Wyciśnij
na rybę kilka kropel cytryny.
Dodaj vinaigrette pomarańcza i
limonka Monini.
Na
koniec oliwę z oliwek.
Powstanie sos podczas duszenia, który nie
odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia!
Tak
przypawiona rybę, zawiń w papier, można pomóc sobie np.
wykałaczkami .
Do
piekarnika na ok. 200 stopni. Moja ryba siedziala pół godziny.
Przygotowujemy
międzyczasie ziemniaki.
Kroimy
w cząstki i mieszamy z oliwą i solą pikantną. Dodajemy zielonej
pietruszki oraz mieszankę ziaren Ziarenkowo Piekło Niebo. Skrapiamy
troszkę vinaigrette pomarańcza i limonka.
Posypujemy cebulą
suszoną Skworcu.
I
dajemy do piekarnika na 200 stopni , i pieczemy ziemniaki ,aż do
miękkości.
Wyciągamy
i rybę i ziemniaki.
Wykładamy
na talerze, serwujemy .
Smacznego
!
Ja dzisiaj robiłem bardzo podobnie dorsza, więc potwierdzam, że przepis godny polecenia! :))
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńNigdy nie jadłam suma :-) danie wygląda obłędnie, aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńSum ryba dość ciekawa !
Usuń