Zupa grzybowa na wędzonce
To
moja jedna z ulubionych zup!
Zupa
bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia.
Składniki
-dobrej
jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd
-cebula
-4
ząbki czosnku
100
g suszonych grzybów a nawet i więcej
-śmietana
-sól,
pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka
muszkatołowa, maggi
Wsadzamy
do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną
wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała z nich ten
zapach dymu, trochę tłuszczyku. Robimy wywar.
Dzień
wcześniej moczymy grzyby i gotujemy na drugi dzień do miękkości.
Do
gotującego się wywaru dodajemy grzyby, zabielamy
śmietaną.Przyprawiamy jak lubimy !
Zupa
gotowa !
Smacznego
!
Mogę się wprosić na talerzyk? Lubie grochówkę na wędzonce
OdpowiedzUsuń