Bezmięsne gołąbki z pieczarkami




Dziś na obiad dietetyczne gołąbki, bez mięsa, z kaszą jęczmienną, ryżem, pieczarkami, w sosie pomidorowym.Gołąbki, które są ze specjalną dedykacją ,
i które pofruną sobie do Peru, do Agaty. Pofruną na talerzu, który płyną do mnie kilka tygodni przez Ocean...
Danie szybkie można rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem.
I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem co !

Składniki

-główka kapusty włoskiej

  • 2 x ryż z groszkiem i marchewką SYS
  • 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami  SYS
  • kawałek masła
  • oliwa z oliwek, olej do smażenia
  • pieczarki
  • cebula
  • sok pomidorowy bez dodatku wody, konserwantów
  • 2 bulionetki
  • przyprawa do pizzy u mnie SKWORCU

Wsyp 3 opakowania Dań Babci Zosi do dużego rondla, u mnie z grubym dnem.



Zalej gorącą wodą według zaleceń producenta na opakowaniu. Przykryj i ..gotuj ile trzeba.
Po ugotowaniu odkryj.


Międzyczasie wysmaż cebulę, dołóż pieczarek.
Wymieszaj.


Dołóż do ryżu i kaszy i wdokładnie wymieszaj.
Powstanie farsz do gołąbków.



Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi do smaku.
I nic więcej, dania są wystarczająco dobre same w sobie.
Do garnka z gotującą się wodą włóż całą główkę kapusty,wcześniej usuń głąb.


Gdy listki zaczną się rozdzielać, usuń jeden po drugim i wrzucaj je do bardzo zimnej wody.


Każdy listek pozbaw twardej części. Zawijaj gołąbki.


Wysmaruj naczynia do zapiekania masłem. Układaj ciasno gołąbki.



Wlej sok pomidorowy do rondla, 2 bulionetki zalej wrzątkiem , rozpuść, dodaj do soku pomidorowego.Dosmacz przyprawą do pizzy, idealna mieszanka do zapiekania gołąbków! Dosmacz solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Zalej gołąbki.



Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekaj.



Podawaj nie za bardzo gorące.
Rzecz jasna gołąbki najlepsze...na drugi dzień.



Te są lekkie, dietetyczne, ale również bardzo syte.Ja lubię zjeść również samą kapustę, którą dokąłdam do zapiekania,a Wy?

Dodatek kaszy jęczmiennej sprawia, że farsz w gołąbkach nie rozlatuje się.

Smacznego !




Komentarze

  1. Musiałbym spróbować żeby się przekonać jak to smakuje. Może jutro:) Znalazłem też super opcje od https://www.kuzniazdrowia.pl na catering dietetyczny

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!