Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami
Kochani
, w ten deszczowy dzień, podaję Wam bardzo smaczny i dietetyczny
przepis na cannelloni. Jest to wersja wegetariańska, gdyż w rurkach
nie ma mięsa, jak w klasycznym przepisie na włoskie cannelloni.
Ale
do rzeczy. Do zrobienia wyjątkowego farszu o nieziemskim smaku
leśnych grzybów, użyłam sera korycińskiego swojskiego Czesławy
Zarzeckiej . Ten ser posiada
Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione
Oznaczenie Geograficzne.
Do
sporządzenia tej potrawy użyłam składniki
- ser koryciński swojski z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej
- suszone leśne grzyby
- cannelloni Arrighi od Index Food
- oliwa z oliwek OLITALIAIndex Food
- kasza gryczana w woreczkach
- pieprz ziołowy Skworcu
- Ziołowo Mi!- ziarenka prażone odZiarenkowo
- ser topiony grzybowy Lactima
- masło
- sól
- śmietana
- mielone siemię lniane
- brokuły gotowane na parze-opcjonalnie
Dzień
wcześniej wypłukaj grzyby w ciepłej wodzie.
Następnie
zalej wodą zimną.
Niech
się wymoczą przez całą noc.
Na
drugi dzień ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się
moczyły. Do miękkości.Nie zapomnij posolić.
Odstaw
do wychłodzenia. Zmiel w maszynce do mięsa na średnich
oczkach.Wywar z grzybów odstaw na pózniej,bedzie potrzebny.
Ugotuj
woreczki z kaszą gryczaną.
Wysyp
na grzyby i dokładnie wymieszaj .
Odstaw do ostygnięcia.
Pokrój
ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej , bardzo drobno w
kosteczkę.
Dodaj
do kaszy i grzybów.
Następnie
dodaj ziaren Ziołowo Mi.
Wymieszaj.
Posyp
wszystko pieprzem ziołowym i ponownie ładnie wymieszaj, powstanie
masa elastyczna i przyjemna, w sam raz do nadziewania muszli, rurek
oraz nawet do pierogów.
Przygotuj
brytfannę do zapiekania u mnie brytfanna Toscana , o której pisałam TUTAJ
Wysmaruj
ją masłem.
Każdą
rurkę nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany i
siemię lniane mielone około 2 łyżeczki. Siemię lniane zagęści
sos i nie będziemy musieli robić beszamelu.
Rurki
„pozygzakuj”serem topionym grzybowym i zalej sosem.
Zapiekaj
w 200 stopni około 20 minut.
Brokuła
ugotuj na parze.
Wykrój
sobie porcyjkę z brytfanny, połóż na talerz,dodaj brokuła, ukrój
sobie kawałek sera korycińskiego....i smacznego !
Obiad
gotowy !
bardzo fajny pomysł na kaszę gryczaną :) szkoda ze moi domownicy za nia nie przepadają :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajne te rureczki. Muszą mieć ciekawy smak :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszna propozycja, super danie, az się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńślinka leci, gdy patrzę na te zdjęcia. Sam ser to już rarytas, a w takim zestawieniu - pycha!
OdpowiedzUsuń