Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami





Kochani , w ten deszczowy dzień, podaję Wam bardzo smaczny i dietetyczny przepis na cannelloni. Jest to wersja wegetariańska, gdyż w rurkach nie ma mięsa, jak w klasycznym przepisie na włoskie cannelloni.

Ale do rzeczy. Do zrobienia wyjątkowego farszu o nieziemskim smaku leśnych grzybów, użyłam sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej . Ten ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.



Do sporządzenia tej potrawy użyłam składniki



Dzień wcześniej wypłukaj grzyby w ciepłej wodzie.
Następnie zalej wodą zimną.
Niech się wymoczą przez całą noc.
Na drugi dzień ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły. Do miękkości.Nie zapomnij posolić.
Odstaw do wychłodzenia. Zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach.Wywar z grzybów odstaw na pózniej,bedzie potrzebny.
Ugotuj woreczki z kaszą gryczaną.
Wysyp na grzyby i dokładnie wymieszaj .



 Odstaw do ostygnięcia.
Pokrój ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej , bardzo drobno w kosteczkę.


Dodaj do kaszy i grzybów.


Następnie dodaj ziaren Ziołowo Mi.


Wymieszaj.
Posyp wszystko pieprzem ziołowym i ponownie ładnie wymieszaj, powstanie masa elastyczna i przyjemna, w sam raz do nadziewania muszli, rurek oraz nawet do pierogów.



Przygotuj brytfannę do zapiekania u mnie brytfanna Toscana , o której pisałam TUTAJ



Wysmaruj ją masłem.
Każdą rurkę nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany i siemię lniane mielone około 2 łyżeczki. Siemię lniane zagęści sos i nie będziemy musieli robić beszamelu.
Rurki „pozygzakuj”serem topionym grzybowym i zalej sosem.




Zapiekaj w 200 stopni około 20 minut.


Brokuła ugotuj na parze.
Wykrój sobie porcyjkę z brytfanny, połóż na talerz,dodaj brokuła, ukrój sobie kawałek sera korycińskiego....i smacznego !





Obiad gotowy !


Komentarze

  1. bardzo fajny pomysł na kaszę gryczaną :) szkoda ze moi domownicy za nia nie przepadają :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te rureczki. Muszą mieć ciekawy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszna propozycja, super danie, az się głodna zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinka leci, gdy patrzę na te zdjęcia. Sam ser to już rarytas, a w takim zestawieniu - pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!