Conchiglioni rigati z wołowiną i serem



Podaję przepis Kochani, na coś prostego, czym ugościcie Waszych gości, na coś co można przygotować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie.

Składniki
  • conchiglioni rigati De CeccoIndex Food
  • oliwa z oliwek OlitaliaIndex Food
  • mięso mielone wołowe
  • marchewka
  • sok pomidorowy
  • rycki Ramzes wędzony- ser żółty
  • czosnek, szczypior
  • suszony lubczyk
  • estragonSkworcu
  • natka pietruszki

Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA. O brytfannie pisałam w tym miejscu

Do szerokiego rondla o grubym dnie wlej oliwę z oliwek.
Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szczypior.


Podsmaż. Dołóż mięso mielone, smaż ,a następnie duś pod przykryciem.


Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.Wmieszaj w mięso.

 Dopraw pieprzem i estragonem. 


Dodaj sól i suszony lubczyk.


Gdy mięso się udusi, odstaw je do ostygnięcia.


Zetrzyj ser żółty na małych oczkach, wmieszaj w mięso.




Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej wodzie. Ale nie do zupełnej miękkości.


Odcedz i przelej zimną wodą.
Rozłóż każdą muszlę na ściereczkę do oschnięcia.


Nakąłdaj masę mięsno-serową do każdej muszli.
Brytfannę i naczynie do zapiekania  wysmarowałam dokładnie masłem.


Poukładałam ciasno muszle na dnie.
Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień.



Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu.
Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym.




Nie zapomnijcie o  skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem !


Nałożyłam pokrywki i włożyłam do piekranika na minimum 30 minut.


Smakują wybornie. To jest danie eleganckie, proste do wykonania , więc zachęcam. Bezstresowe przez wzgląd na to , że można je przygotować wlaśnie dzień wcześniej.




Smacznego !




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!