Knedle z jagodami w sosie mango, w płatkach migdałów



Pada śnieg...
Absolutnie nie jestem tym zachwycona...
Może dlatego, że już zdążyłam się przyzwyczaić do wiosny tej zimy?
Za oknem leniwe płatki śniegu, szaro bure niebo, ogólna chlapa i przejmujacy wiatr...A do tego moje chore dziecko „zażyczyło sobie” słodki obiad.
Słodki obiad....słodki obiad...słodki obiad....
Racuchy? Nie.
Naleśniki? Nie.
Kluski z cukrem i serem?Nie.
Poszperałam w mojej gigantycznej zamrażarce i wygrzebałam moją niezastopioną pomoc kuchenną. Moją ostatnią deskę ratunku. Małe co nieco...W mojej zamrażarce drzemią różności, na takie właśnie okazje, jak ta dziś!

I pojawił się pomysł połechtania sobie podniebienia i poprawienie nastroju . Wisielczego nastroju. Mówią, że przez żołądek do serca...owszem, ale i przez żołądek do głównego dyspozytora w głowie!


Piszę do Was ten post , a za oknem tak pada, że świata nie widać.
W marcu,jak w grancu.
Właśnie, do garów!

Przenieśmy się do tropikalnej kuchni z całkiem polskim przysmakiem.
Knedle z jagodami podaję. Ale w tropikalnej wersji, słonecznej, pełnej tęsknoty za złocistym latem, w wersji dla marzycieli, dla niecierpliwych, którzy tak jak ja, chcieliby mieć już tu i teraz ciepłe, pełne słońca lato.

Składniki
-knedle z jagodami Iglotex, nadziane po brzegi pachnącymi borówkami, otoczone miękkim, delikatnym ciastem.
-masło
-gęsty sos do deserów- u mnie mango
-mango z wanilią u mnie Eterno
-płatki migdałowe u mnie od Skworcu
-morwa biała suszona

Ugotuj knedle zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
Roztop łyżkę masla na patelni, dodaj knedle.


Lekko je zaromatyzuj pachącym masłem.
Do miseczki wsyp płatki migdała i obtocz w nich, każdą kulkę osobno.
Na talerz wylej trochę sosu mango.


Poukładaj knedle w migdałach na talerzu.


Dodaj mango z wanilią, posyp morwą.



Jak smakuje?
Smakuje wybornie. 


Połączenie borówkowego nadzienia ,ze słodyczą mango i chrupiącą morwą, nadaje daniu tropikalnej i słonecznej całości i na pewno przeniesie Was na chwilkę do „Waszych Miejsc”, do ulubionych wakacyjnych, złocistych wspomnień...do niebiańskiego samopoczucia..w samym środku zimy....

Pada cicho gęsty śnieg, a na talerzach tyle słońca, płatki migdałowe skąpane w sosie mango i ciemne, borówkowe nadzienie otoczone delikatną pierzynką ciasta...może się skusisz?






Komentarze

  1. Mam ochotę, szalononą ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę jak to pysznie wykombinowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie, zjadłabym takie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam mrożonych ! I musze przyznać że robią wspaniałe wrażenie..jagoda jest w środku!

      Usuń
  4. Orginalnie i bardzo ciekawie podane.

    OdpowiedzUsuń
  5. mm... jak mnie to mango kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!