Knedle z jagodami w sosie mango, w płatkach migdałów
Pada
śnieg...
Absolutnie
nie jestem tym zachwycona...
Może
dlatego, że już zdążyłam się przyzwyczaić do wiosny tej zimy?
Za
oknem leniwe płatki śniegu, szaro bure niebo, ogólna chlapa i
przejmujacy wiatr...A do tego moje chore dziecko „zażyczyło
sobie” słodki obiad.
Słodki
obiad....słodki obiad...słodki obiad....
Racuchy?
Nie.
Naleśniki?
Nie.
Kluski
z cukrem i serem?Nie.
Poszperałam
w mojej gigantycznej zamrażarce i wygrzebałam moją niezastopioną
pomoc kuchenną. Moją ostatnią deskę ratunku. Małe co nieco...W
mojej zamrażarce drzemią różności, na takie właśnie okazje, jak
ta dziś!
I
pojawił się pomysł połechtania sobie podniebienia i poprawienie
nastroju . Wisielczego nastroju. Mówią, że przez żołądek do
serca...owszem, ale i przez żołądek do głównego dyspozytora w głowie!
Piszę
do Was ten post , a za oknem tak pada, że świata nie widać.
W
marcu,jak w grancu.
Właśnie,
do garów!
Przenieśmy
się do tropikalnej kuchni z całkiem polskim przysmakiem.
Knedle
z jagodami podaję. Ale w tropikalnej wersji, słonecznej, pełnej
tęsknoty za złocistym latem, w wersji dla marzycieli, dla
niecierpliwych, którzy tak jak ja, chcieliby mieć już tu i teraz
ciepłe, pełne słońca lato.
Składniki
-knedle
z jagodami
Iglotex, nadziane po brzegi pachnącymi borówkami, otoczone miękkim,
delikatnym ciastem.
-masło
-gęsty
sos do deserów- u mnie mango
-mango
z wanilią u mnie Eterno
-płatki
migdałowe u mnie od Skworcu
-morwa
biała suszona
Ugotuj
knedle zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
Roztop
łyżkę masla na patelni, dodaj knedle.
Lekko
je zaromatyzuj pachącym masłem.
Do
miseczki wsyp płatki migdała i obtocz w nich, każdą kulkę
osobno.
Na talerz wylej trochę sosu mango.
Na talerz wylej trochę sosu mango.
Poukładaj
knedle w migdałach na talerzu.
Dodaj
mango z wanilią, posyp morwą.
Jak
smakuje?
Smakuje
wybornie.
Połączenie borówkowego nadzienia ,ze słodyczą mango i
chrupiącą morwą, nadaje daniu tropikalnej i słonecznej całości
i na pewno przeniesie Was na chwilkę do „Waszych Miejsc”, do
ulubionych wakacyjnych, złocistych wspomnień...do niebiańskiego
samopoczucia..w samym środku zimy....
Pada
cicho gęsty śnieg, a na talerzach tyle słońca, płatki migdałowe
skąpane w sosie mango i ciemne, borówkowe nadzienie otoczone
delikatną pierzynką ciasta...może się skusisz?
Mam ochotę, szalononą ochotę!
OdpowiedzUsuńNic trudnego,w ierz mi !
UsuńNo proszę jak to pysznie wykombinowałaś :-)
OdpowiedzUsuńPysznie było i od razu wyszło słoneczko!
UsuńWyglądają obłędnie, zjadłabym takie
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam mrożonych ! I musze przyznać że robią wspaniałe wrażenie..jagoda jest w środku!
UsuńBardzo fajnie podane :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńOrginalnie i bardzo ciekawie podane.
OdpowiedzUsuńmm... jak mnie to mango kusi! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż