Krokiety z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami



Dziś zrobiłam krokiety, troche inne niż tradycyjne, gdyż naszła mnie ochota, tak na kaszę, jak na grzyby.
Z braku czasu ...poszłam na łatwiznę- to oczywiście nie oznacza, że będzie niesmacznie czy bez wyrazu. Wręcz przeciwnie. Mając dostęp do produktów wysokiej jakości, krokiety wyszły Pierwsza Klasa, i zostały zaserwowane gościom, którzy boją się raczej eksperymentów...i gościom, którzy jedli takowe po raz pierwszy.

Składniki na farsz
  • kasza gryczana z grzybami SYS



  • pieprz ziołowy u mnie od Skworcu


  • sól, maggi do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe
-mleko
-mąka pszenna typ 500 u mnie Młyn Kopytowa


  • proszek do pieczenia – dosłownie na czubek łyżeczki
  • sól

Ze składników na ciasto naleśnikowe wysmaż naleśniki.
U mnie od serca .


Ugotuj kaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu.



Jest to kasza najwyższej jakości, gwarantuje, że ma sporo grzybów w środku , a o to nam chodzi. Robi się szybko, sama bezstresowo. Jest aromatyczna, sypka.

Do kaszy dodaj pieprzu ziołowego.
Wymieszaj. Dodaj sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej 


Z suszonym borowikiem, podczas mieszania, ser zacznie się ładnie topić, aromatyzując kaszę i ładnie ją sklejając.
Wsyp ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Ziołowo Mi, zawiera w swoim składzie mix ziaren z przyprawami.


Dosmacz magą i dodaj podsmażonej na złoto cebuli.


Wymieszaj do powstania jednolitego farszu.
Na każdy placek naleśnikowy nakładaj farsz, nie za grubo i zwijaj krokiety.


Odkładaj na bok. Nie smaż od razu , ale bez pośrednio przed podaniem.



Będą pyszne, chrupiące i pełne aromatu leśnych grzybów. 


Kasza jako nadzienie, grzyby oraz ser koryciński, to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogą jeść kapusty, z różnych względów. Wersja z kaszą jest zdrowsza, powiedziałabym bardziej syta i wykwintna.
Posmakuje nawet tym, którzy kaszy nie jedzą.


Tak było z jednym z moich gości, który kaszy nie jada, bo nie lubi...ale w krokiecie ją zjadł i o dokładkę poprosił.
Zróbcie,a przekonacie się , że można w krokiecie zamknąć aromat lasu. Dodatek sera sprawi, że danie będzie bardziej wystawne...ser genialnie się ciagnie...!

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!