Sałatka wielowarzywna z fasolą Adzuki
Kochani,
podaję przepis na bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, z
dodatkiem fasoli Adzuki. Inna nazwa to czerwona soja. Może śmiało
zastąpić czerwoną fasolę w zalewie z puszki. Ta po ugotowaniu nie
rozpada się i nie zchodzi z niej skórka.
Składniki
-fasola
Adzuki 250 g Skworcu
- 2 x bukiet 9 warzyw Iglotex
- 1 por bez części ciemnozielonej
- ogórki kiszone najlepiej domowe
- majonez+musztarda
- sól +pieprz
Fasolę
Adzuki dobrze płuczemy i zalewamy wodą, do namoczenia, najlepiej na
noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.Nie zapominajmy o
wylaniu wody, w której się moczyła i zalaniu fasoli świeżą,
filtrowaną wodą!
Ugotowaną
,odcedzamy i przelewamy czystą ,zimną wodą.
Bukiet
9 warzyw parujemy.
Do
miękkości. Uparowane warzywa nie rozpadają się, ale przede wszystkim nie traca swoich cennych właściwości zdrowotnych !
Schładzamy.
Dodajemy
do fasoli, mieszamy delikatnie.
Pora
szatkujemy w cieniutkie dyski, przelewamy wrzątkiem, odciskamy,
dodajemy do sałatki.
Mieszamy.Kroimy ogórki w kosteczkę i dodajemy
do całości.
Robimy
majonez.
Kilka
łyżek majonezu miksujemy z musztardą, solą, pieprzem.
Wlewamy
na salatkę. Mieszamy łopatką.
Wkładamy
do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się.
Sałatka
może leżeć w lodówce kilka ładnych dni, gdyż nie psuje się-
nie ma w niej ani jabłka,jajka, ani cebuli.
Jest
bardzo zdrowa i pyszna!
Podajemy
w towarzystwie wędlin.
I
nie musimy gotować warzyw na sałatkę ,ani ich obierać. Smacznego!
Kusisz tymi sałatkami, a ja taka głodna jestem :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta sałatka :)
OdpowiedzUsuń