Surówka z czerwonej kapusty
Zmodyfikowalam
tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że
jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast
sałatki!
Tradycyjna
ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani
cebuli.
Składniki
- pół główki czerwonej kapusty
- vinaigrette lime i pomarańcza
- marchewka
- jabłko
- majonez
- musztarda
- sól i pieprz
Poszatkuj
kapustę i posól.
Odstaw
w misce na około godzinke, może być więcej.
W
tym czsie kapusta zmięknie i puści soki.
Po
tym czasie odciśnij ją bardzo dobrze.
Zetrzyj
marchewkę na małych oczkach.
Jabłko
zetrzyj na troszkę większych.
Kapustę
skrop winegretem pomarańcza i lime.
Dodaj
marchewkę, jabłko.
Wymieszaj.
Przygotuj
majonez.
Zmiksuj
kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku.
Popieprz.
Zalej
kapsutę, wymieszaj.
Wstaw
do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się. Najlepsza na
drugi dzień, nawet na trzeci !
Smacznego
!
Pycha!!! Ale mi smaka narobiłas, mniam
OdpowiedzUsuńEksperyment pomarańczowo limonkowy powiódł się genialnie! dziękuję pozdrawiam !
UsuńSkropić sałatkę limonką, pomarańczą i sosem vinegre? Mogę prosić o przepis na sos?
OdpowiedzUsuńWitaj Marta :-) "Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime." Nie chciałam robić publicznej reklamy. Jest na rynku vinaigrette Monini oliwa z oliwek+pomarańcza+lime. Idealny sos do tej surówki, niesamowity ma kapusta smak! Ten typ gotowego winegretu jest dobry nie tylko do surówek, sałatek ale do marynowania mięs niezastąpiony. wystarczy zapiec w nim kurczaka a będzie chrupiący i rewelacyjny w smaku. Bez chemii!
UsuńA gdzie można kupić viniagrette Monini ?
UsuńNa pewno widziałam w TESCO :-)
Usuń