Chleb biały-przepis podstawowy
Jest
to niezawodny przepis na smaczny i zdrowy chleb. Jest on jednoczesnie
łatwy, więc stanowi doskonałą podstawę dla początkujących
„piekarzy”.
Może
posłużyć jako przepis wyjściowy , gdyż dodając na początku
procesu wyrabiania różne skąłdniki smakowe do ciasta , uzyskamy
różne odmiany chleba.
Za
jednym razem można upiec dwa różne chleby. W tym celu, po
pierwszym etapie wyrastania ciasto należy podzielić na pół i
każdą z części doprawić różnymi składnikami.
Składniki
są na dwa bochenki po 900 g
Ja
przygotowałam 3 różnej wielkości keksówki , by upiec wszystkie
chleby za jednym zamachem.
Składniki
- 500 ml wody
- 50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży suchych
- 1 kg mąki Młyn Kopytowa w proporcjach – 700 g mąki orkiszowej 650 i 300 g mąki żytniej eco typ 720
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżeczek soli
- 1 białko
- 25 g miękkiego masła
Dodatkowo
-roztrzepane
jajo do posmarowania chleba przed pieczeniem
-ziarenka
Ziołowo Mi ! od Ziarenkowo
-miód
gryczany i/lub wielkowiatowy Skworcu
Podgrzej
wodę , nie więcej niż 37 stopni, i rozrób w niej drożdże.
Do
miski wsyp wszystkie składniki sypkie i wymieszaj, dodaj wodę z
drożdżami, białko, masło.
I
wyrabiaj ,albo ręcznie ,albo w robocie hakiem do ciasta około 5
minut.
Następnie
przykryj misę czystą ściereczką kuchenną i pozostaw do
wyrosnięcia na półtorej godziny, ciasto podwoi swoją objętość.
Po
tym czasie wyrób jeszcze raz przez około 2 minuty.
Przełóż
do keksówek. Ja nasmarowałam je margaryną i posypałam mąką.
Jeśli
ciasto lepi się do rąk , namocz ręce w wodzie.
Keksówki
z ciastem przykryj i odstaw do czasu kiedy ciasto podwoi swoja
objętość.
Rozgrzej
piekarnik do 200 stopni.
Przed
włożeniem chlebków do piekarnika, posmaruj je rozbełtanym jajkiem
i posyp obficie ziarenkami Ziołowo Mi!
Włóż
chleby do piekarnika.
Do
osobnego naczynia wlej kilka łyżek wody .
Włóż wodę do piekarnika na sam dół i szybko zamknij drzwiczki.
W
początkowej fazie pieczenia wytworzy się trochę pary.
Po
15 minutach zmniejsz z 200 stopni na 180 stopni. I piecz jeszcze
około 20 minut.
Aby
sprawdzić czy chleb jest upieczony ,odwróć go spodem do góry i
delikatnie ostukaj czubkami palców. Jeśli bochenek wydaje głuchy
dzwięk jest upieczony!
Pozostaw
go w formie jakieś 10 minut a następnie odwracając spodem do góry
odstaw do ostygnięcia. U mnie nie stał spodem do góry bo miał ziarenka.
Zapach
własnoręcznie upieczonego chleba jest niesamowity. Trudno się
oprzeć i nie odkroić kawalka, wręcz zjeśc małej calej keksówki,
stąd na zdjęciu tylko dwa chleby...Trzeci poszedł ciemną nocą
wszystkim w boczki.
A
na śniadanie?
Posmaruj
chleb osełka świeżego masełka i miodem od Skworcu.
Kawa z mlekiem i śniadanie gotowe.
Smacznego
!
Domowy chlebek to coś co lubię :-) piekę już od dawna. Pyszne kanapeczki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, marzy mi się forma do chleba lub koszyk ahhahah
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo najlepsze, chlebek wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńTen przepis zachowam i zastosuję!
OdpowiedzUsuńchlebki domowe Najlepsze :))))
OdpowiedzUsuńZrobiłam, do środka dodałam suszonych pomidorów, polecam !
OdpowiedzUsuń