Warzywa na patelnię po hiszpańsku
Niebawem
mieli pojawić się goście.
Potrzebowałam
dania szybkiego...ale neutralnego, smacznego ale...nie absorbujacego
czasowo w kuchni.To danie było daniem ...drugim daniem!
Postanowiłam
wykorzystać mrożone warzywa na patelnię po hiszpańsku
„podrasowując je” trochę i nadając im wykwintnego charakteru.
Składniki
- 2 opakowania warzyw na patelnie po hiszpanskuIglotex. Lubie je bardzo, maja w sobie cząstki młodych ziemniakow w skórce i cukinię baby.
- 1 opakowanie serka topionego z papryką Lactima
- oliwa z oliwek
- masło do wysmarowania formy do zapiekania
- szczypiorek, natka pietruszki
W
niskim rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę z oliwek i wrzuciłam
mrożone warzywa.
Wymieszałam,
przykrylam i zostawiłam, aby się trochę poddusiły.Wcześniej dodalam przyprawę, która jest dołączona do opakowania.
Po
chwili przetransporotowałam całość na dużą patelnię i
obsmażyłam delikatnie na złoto.
Wysmarowałam
naczynie do zapiekania masłem.
Wyłożylam
warzywa, nie maltretując ich za bardzo. Dodałam plastry sera
topionego z papryką i całość została skropiona oliwą z oliwek.
I
do nagrzanego piekarnika celem rozpuszczenia sera i podtrzymania
temeperatury, gdyż warzywa były już gotowe z patelni.
Dodatek
sera topionego sprawił, że warzywa były fajnie obtoczone
serowo-paprykowym aromatem.
Całość
posypana pietruszką zieloną i szczypiorkiem nabrała wyjątkowej
lekkości.
Prosto,
smacznie i jakże zdrowo!Dokładnie jak...
z obrazka !
Bardzo szybkie i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na szybkie i pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńzółty ser może być
OdpowiedzUsuńzółty sser może byc?
OdpowiedzUsuńA nie można dać warzyw od razu do piekarnika? Nie chce ich smażyć na patelni bo wtedy potrzeba dużo tłuszczu w piekarniku nie I czegoś takiego szukałam ale niestety ten przepis mi nie pomógł :(
OdpowiedzUsuń